De transformatie van traditioneel werken binnen een terminal naar een meer industrie 4.0 gedreven terminal is een intensief traject. Sta maar eens stil bij vraagstukken die betrekking hebben tot de automatisering van het productieproces. Bij DWG zien we veel mogelijkheden om terminals hiermee te helpen. Steeds meer bedrijven ontdekken de voordelen van de industriële veranderingen. Wij laten Pieter Gelton, CTO van DWG aan het woord.

Pieter werkt al jaren voor tank terminal bedrijven. Waar zijn rol vroeger meer betrekking had op het zo efficiënt mogelijk managen van uitbreidings- en migratieprojecten, zijn de laatste jaren steeds meer in het teken gaan staan van thema’s die te maken hebben met industriële veranderingen. Denk daarbij aan veiligheid, operational excellence en de energietransitie.

Over DWG

Sinds 2014 is DWG actief in het leveren van automatiseringsoplossingen voor de industrie. Vooral op het gebied van terminals is de afgelopen jaren veel ervaring en kennis opgebouwd. Pieter heeft jaren bij voor tank terminals gewerkt en kan door zijn ervaring samen met andere DWG engineers oplossingen voor complexe trajecten voor klanten in kaart brengen, uitvoeren en de implementatie begeleiden.

Als expert in automatiseringsoplossingen heeft DWG inmiddels een solide en goede reputatie opgebouwd. Bij DWG zien we ook dat als je in de automatiseringswereld een sterke positie wil behouden, je voortdurend op de markt dynamiek moet anticiperen. Innoveren is geen verdienste meer, maar een must. Pieter staat hier als geen ander achter en motiveert de andere DWG-ers ook continu stil te staan de principes van Smart Industry (ofwel Industry 4.0) de springplank naar een efficiënter, schoner en veiliger productieproces dat aansluit bij de standaard van morgen. Het typeert DWG voorop te willen lopen in deze onvermijdelijke industriële transitie. Stilstaan is geen optie en we steken als pionier nu eenmaal graag onze nek uit, Pieter zegt met een spontane lach op zijn gezicht: “dit is nou wat ik bedoel met Ahead of Tomorrow’s challenges!”

Huidige doelstellingen uit de overheid leggen druk op tank terminal bedrijven vertelt Pieter. De meeste bedrijven zijn daarom bezig met ‘de terminals van de toekomst’. Vragen die gesteld worden zijn onder andere: hoe ziet een Terminal er over 10 jaar uit?

Pieter vult aan: “veel bedrijven hebben de behoefte om partners te vinden zodat er krachten kunnen worden gebundeld. Door het delen van kennis en inzichten kan er – uiteindelijk –  efficiënter worden gewerkt.”

De eerste stappen in de 'Smart Industry'

De afgelopen jaren is DWG uitgegroeid als kleine onderneming naar een groot midden en klein bedrijf. Er is veel expertise naar binnen gehaald en er is ook besloten om zelf product oplossingen te bouwen op het terrein van Industrial Internet of Things. Daarnaast is DWG ook bezig om klanten te helpen met Cyber Security vraagstukken en Digital Twin. We zien dat door de huidige doelstellingen industriële bedrijven gedwongen worden om mee te gaan in de tijd.

“Ik kan natuurlijk niet helemaal in de toekomst kijken, maar er veranderd veel in korte tijd. De meest gehoorde wens die ik hoor als ik gesprekken heb over de toekomst dan is dat om een asset zo flexibel mogelijk in te zetten en er ruimte beschikbaar moet zijn om op te kunnen schalen omdat er behoefte is om andere producten op te slaan, bijvoorbeeld waterstof.”

In de praktijk zien wij nog altijd dat terminals stoeien met automatiseringsvraagstukken. Het maken van een strategie hiervoor is een uitdaging. We stellen Pieter de vraag waarom wordt dit als een uitdaging wordt ervaren?

“De asset waar de automatisering betrekking op heeft is slechts een klein onderdeel máár heeft wel 100% invloed. Investeringen in bijvoorbeeld een nieuwe tank-put bedraagt het automatisering aandeel gemiddeld tussen de 5% en 10%! Je kunt je voorstellen dat er niet veel mensen op basis van deze cijfers bezig zijn met automatisering. Het creëren van draagvlak wordt daarom vaak als lastig ervaren.”

Automatisering en industrie 4.0

Veel klanten van DWG zien in dat juist de automatisering een prachtige basis kan leggen voor het aanpakken van aspecten om terminals klaar te maken voor de industrie 4.0.

“Precies roept Pieter! DWG is door haar ervaring in de terminal markt een goede partner die de bedrijfsonderdelen binnen een terminal en de marktwerking begrijpt. Wij begrijpen als geen ander dat het draait om de operational excellence 100% te krijgen.”

De engineers van DWG begrijpen als geen ander hoe dit technisch werkt én hoe dit helpt de business modellen van de terminals beter te krijgen. Dit bij elkaar zijn ingrediënten om tot een strategie te komen en vervolgens de weg af te leggen naar de stip op de horizon. De DWG consultants helpen maar al te graag mee in dit traject en stellen zich continue in jouw belang de vraag: hoe zorgen we met elkaar dat het geld wat er wordt uitgegeven waarde op levert.

Bouw samen met DWG verder aan jouw terminal

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Kom met Pieter in contact en hij helpt jou in dit proces door middel van onze strategische modellen. We maken graag kennis.