Er dreigt gevaar. U schiet direct in de actiemodus. Maar om te bepalen welke reactie u in deze situatie in veiligheid brengt, moet u weten wat voor soort gevaar er op de loer ligt. Een brand vraagt om een andere handeling dan een gaslek. Een goede waarschuwing maakt het verschil. Wist u dat er in de bomen van Afrika een heel slim aapje leeft dat een expert is in het alarmeren van zijn familie en vrienden? Voor ons is dit dier een bron van inspiratie.

Wat het Vervetaapje en ons project gemeen hebben

In de bomen van Afrika heeft het Vervetaapje het niet getroffen. Hoog in de boomtoppen is het een makkelijke prooi voor gevleugelde jagers. Ook kennen de savannes en boslandschappen een aantal bloeddorstige goede klimmers. Een aanval van bovenaf vraagt natuurlijk om een heel andere vluchttactiek dan een aanval vanuit de bomen. Even niet opletten en het kan zomaar te laat zijn. Maar dit slimme aapje geeft zich niet zomaar gewonnen. Wanneer er een dreiging gespot wordt, slaan alle dieren uit de groep alarm en dat doen ze op een uiterst intelligente wijze. “Luipaard!” klinkt in de ‘taal’ van het Vervetaapje heel anders dan “arend!” of “slang!” Zo weet het dier dat in de nesten zit of hij moet springen, duiken of klimmen. Bij DWG hielpen we onze klant op dezelfde manier.

Een dekkend auditief alarmsysteem

Wanneer u werkt met oliën, gas en chemicaliën, dan wilt u zeker weten dat er niets misgaat. Precies om deze reden vroeg een oude bekende DWG om hulp. DWG werd gevraagd om een dekkend auditief alarmsysteem te ontwikkelen, dat moet zorgen voor meer veiligheid op het terrein. Verschillende, distinctieve waarschuwingen voor brand, gas, ontruiming en sein moeten overal duidelijk hoorbaar zijn.

Let’s go!

Nu kunt u als u een vraag gesteld wordt meteen in een instinctieve actie-reactiemodus schieten, net als wanneer er gevaar dreigt. Wij deden het tegenovergestelde. Om weloverwogen besluiten te kunnen maken, werd er nog eens kritisch naar het vraagstuk van de klant gekeken. Er werd daarnaast een inschatting gemaakt van de impact van de operatie. Ook werden de geldende normen onder de loep genomen. Dat DWG en de klant ‘way way back gaan’ zorgde ervoor dat het inventarisatieproces nog soepeler verliep. We wisten precies waar de aandachtspunten zitten. En dan nu: tijd voor actie. Bij dit project heeft DWG zowel de hardware- als software-engineering van de installatie begeleid en de inbedrijfname uitgevoerd.

Geen gatenkaas

Waar u zich ook bevindt op het terrein, het alarm moet natuurlijk goed hoorbaar zijn. Om zeker te weten dat er geen blind spots over het hoofd gezien werden, is er tijdens de inbedrijfname met een decibelmeter over het gebied gelopen. De signalen werden ondertussen via PCS7 geactiveerd.

Door RIO cabinetten (Remote I/O) en voorgeprogrammeerde hoorns op strategische locaties op te hangen op het terrein, is er een dekkend auditief alarm systeem ontstaan dat volledig getest is. Momenteel hoeft er nog maar 1 hoorn geplaatst te worden om het auditief alarm dekkend te krijgen. Binnenkort wordt de laatste hoorn geplaatst en getest door de opdrachtgever. Om dit probleemloos te kunnen doen, hebben we in een document alle stappen van de test nauwkeurig vastgelegd, compleet met bijbehorende tekeningen en functioneel SW-ontwerp. En dat is nog niet alles. Softwarematig zijn de alarmsignalen verwerkt in het lokale process via PCS7, zodat de operators in de controlekamer ze ook handmatig kunnen activeren wanneer de situatie daarom vraagt. Kunnen we tippen aan het Vervetaapje? Wij denken van wel.