U herkent het vast wel: bij het horen van een bepaald woord, begin je met associëren. Associëren totdat je uitkomt bij de meest willekeurige herinneringen. Zo’n moment had DWG’er Carlo afgelopen weekend. Hij belandde in een nostalgische bui waarbij zijn gedachten van hot naar her gingen. Hij dacht weer aan zijn jeugd: hoe zagen de apparaten in huis er toen uit? Hij realiseerde zich dat er toch wel heel veel is veranderd. Niet alleen bij hem thuis, maar zéker ook in de industrie. Carlo neemt u in dit blog mee terug in de tijd. Een ware trip down memory lane.

Alles werkte altijd

In de jaren ‘80 beleefde Carlo zijn tienerjaren. “Wat een geweldige tijd was dat. Er was één telefoon in huis: een grijze bakelieten, mét draaischijf uiteraard. Ook hadden we onze eerste computer: een Commodore 64 met datarecorder waarmee je een spelletje kon doen. Voor de muziek was er een cassetterecorder, een pick-up en natuurlijk de radio. Kortom, een mooie onbezorgde tijd. Alles werkte altijd. Geen gedoe met blauwe schermen en updates. En was je even buiten de deur? Dan was je simpelweg onbereikbaar.”

Toch maar migreren

“U zou bijna denken dat ik thuis met allemaal oude spullen zit,” zegt Carlo. “Dat is gelukkig niet zo. Ik ben ook meegegaan met de tijd. iPads, smartphones en series kijken via internet. Ik moet er eigenlijk niet aan denken om weer in de jaren ‘80 te leven. Ik zie mijzelf nog eindeloos draaien aan de wieltjes wanneer de televisiezenders weer eens stoorden. Het is allemaal veel makkelijker geworden. Als je in een nostalgische bui zit, vergeet je de nadelen van die ‘oude spullen’ nogal snel. Ook ik ben dus inmiddels gemigreerd.”

Nostalgie binnen de industrie

“Het klinkt een beetje gek, maar bij sommige fabrieken heb ik het gevoel dat ik de jaren ‘80 weer binnenstap. Oude PLC-systemen, SCADA-schermen met ‘nostalgische beelden’ van een productieomgeving. Of wat dacht je van fabrieken waar ze alle productiestoringen en wijzigingen op papier bijhouden en later verwerken in een systeem? Tijd om te investeren in nieuwe technologie. Of toch niet: de voorkeur gaat vaak nog steeds uit naar het oude vertrouwde,” vertelt Carlo.

De voor-en nadelen op een weegschaaltje

“Stel: alle productieprocessen binnen uw fabriek draaien nog goed en u kunt naar verwachting leveren. Dan biedt migratie voor jou helemaal geen voordelen. Migreren kost immers altijd geld en u kunt uw geld natuurlijk maar één keer uitgeven.

Maar wees eens eerlijk: hoe groot is de kans dat er helemaal géén voordelen zijn van migreren? Juist, er is altijd wel een voordeel op te noemen dat ervoor zorgt dat migratie zich op termijn terugverdient. Neem nu als voorbeeld het handmatig bijhouden van de verstoringen in het productieproces.”

Added value migration

Carlo: “Ik zie in bijna iedere fabriek dezelfde trend: er worden steeds meer verschillende producten geproduceerd, allemaal in steeds kleinere hoeveelheden. Dit zorgt voor meer operationele kosten door de verhoging van omsteltijden en het bijhouden van meer data. Dit alles zorgt weer voor een grotere kans op menselijke fouten. Als je kiest voor added value migration, dan wordt de oude installatie vervangen of wordt er nieuwe technologie toegevoegd. Kortom: added value migration is bij uitstek geschikt om data accurater en sneller te verwerken en de efficiencyverbeteringen sneller door te voeren.”

Tip: begin bij die bakelieten telefoon

Carlo’s tip van de dag: “Begin klein. Pak een deel van een productieproces waar snel resultaat te behalen valt. Zorg dat het resultaat goed meetbaar is en kijk dan naar het volgende deel. Ik heb thuis ook niet alles direct ‘gemigreerd’. Zelf ben ik begonnen met het migreren van de bakelieten telefoon. De pick-up heb ik nog en is zelfs weer hip. Hip? Tja, dat is een woord dat je in productieomgevingen niet snel tegenkomt.”

DWG heeft ruime ervaring in het migreren van fabrieksinstallaties en kan in het hele migratieproces ontzorgen. Uiteraard kunnen we dit op basis van jouw behoeften klein aanpakken en in fasen opdelen.