Een knisperend geluid als groentes worden gesneden, de verleidelijke geur van kruiden die in de lucht hangt en het geruststellende gezoem van machines die moeiteloos samenwerken. Bij DWG zien we automatisering & digitalisering als de superlijm voor het afstemmen van de productieomgeving op de behoeften van de gebruikers.

Onze process engineers, electrical engineers, industrial automation engineers en IT-engineers werken nauw samen met klanten om uitbreidingen, migraties en nieuwe productielijnen te realiseren met een zo hoog mogelijke automatiseringsgraad. Neem bijvoorbeeld het optimaliseren van productielijnen: onze process engineers verzamelen en analyseren alle beschikbare informatie en documenten van de systemen. Hieruit rolt een gedetailleerde blauwdruk die als basis dient voor de ontwikkeling van onze hardware en softwareoplossingen. Zo zijn operators later in staat om goed te presteren, omdat we hen op het juiste moment de juiste informatie geven.

Clean in Place

Automatisering & digitaliseren biedt meer mogelijkheden dan alleen efficiëntie. Het vervult daarnaast een cruciale rol in het waarborgen van voedselveiligheid. Door de geoliede samenwerking tussen onze software- en hardware engineers kunnen we voldoen aan de strenge vereisten van een CIP-procedure (Clean in Place). Stel je voor dat een bedrijf een nieuwe tomatensaus wil produceren. Het is dan belangrijk om ervoor te zorgen dat de verschillende leidingen schoon en gecontroleerd zijn wanneer er meerdere sauzen worden geproduceerd. Alleen zo kun je contaminatie of vervuiling voorkomen. We analyseren het proces zorgvuldig en bepalen de juiste timing van controles en de benodigde reinigingsprocedures. Door de juiste integratie van systemen zorgen we ervoor dat alles soepel verloopt en de hoogste normen van voedselveiligheid worden gehandhaafd.

Transparantie en inzicht

In een fabrieksomgeving werken medewerkers met verschillende systemen en applicaties die informatie aan elkaar moeten uitwisselen voor maximale effectiviteit. Het is onze taak om deze systemen met elkaar te verbinden, waarbij SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) vaak een centrale rol speelt. Dit systeem verzamelt en visualiseert data uit de besturingssystemen zodat operators kunnen bedienen, terwijl we met behulp van een industriële communicatiestandaard deze gegevens ook beschikbaar maken voor andere systemen. Deze integratie is van cruciaal belang om de voedselveiligheid over de hele linie te waarborgen.

Een ander belangrijk aspect is het optimaliseren van de besturingssystemen. Elk systeem in een fabriek genereert namelijk alarmen en signalen die worden verzameld in SCADA. Voor operators kan deze stroom van informatie overweldigend zijn. Samen met onze klanten werken we dan ook nauw samen om bijvoorbeeld onnodige alarmen te minimaliseren. Zo kunnen we de efficiëntie van en de controle op het productieproces verbeteren.

Kennis en kunde

Laten we niet vergeten dat mensen en vaardigheden de ruggengraat vormen van elk succesvol project. In de ontwikkeling en implementatie van systemen voor voedselveiligheid is het van cruciaal belang om de juiste mensen met de juiste vaardigheden aan boord te hebben. Het vermogen om voorspellend te reageren en proactief onderhoud uit te voeren wordt steeds belangrijker. Steeds meer fabrieken hebben een kleinere engineering afdeling. Hier zijn de medewerkers nu vaak facilitators in het proces. Binnen ons team hebben we experts op het gebied van industriële automatisering, datamanagement en systeemoptimalisatie die de klant kunnen ondersteunen.

Toekomstige trends

Smart industry is volgens ons de weg voorwaarts: automatisering, digitalisering en het slim gebruik van data wordt steeds belangrijker. Door digitalisering en automatisering kunnen processen namelijk versneld worden, diensten verbeterd worden en diepgaande inzichten worden verkregen. Het delen van de data wordt sneller en eenvoudiger dan ooit tevoren. Deze toegang tot gegevens opent een wereld van mogelijkheden voor elk bedrijf in de foodsector. Als systeem integrator blijven we ons inzetten om de foodsector te ondersteunen en te verbeteren met behulp van automatisering & digitalisering. Laten we samen de kracht hiervan omarmen en de weg banen naar een veilige en efficiënte foodsector. Wilt u meer weten? Wij gaan graag met u in gesprek onder het genot van een kopje koffie.

Carlo Canter Visscher, sales manager DWG