De leiding nemen in de wereld van leidingen. Klinkt dubbelzinnig. Maar het is toevallig wel de missie van het industriële bedrijf Pipelife uit Enkhuizen, dat overigens in totaal 26 vestigingen telt binnen Europa en de VS. Pipelife produceert en levert een compleet assortiment aan kunststofleidingsystemen, hulpstukken en intelligente oplossingen op maat. Volle vaart vooruit, zowel op het gebied van duurzaamheid als toepasbaarheid en installatiegemak. De visie is om zo actief bij te dragen aan de distributie van water, energie en data. Om deze vaart erin te houden, is een toekomstbestendig automatiseringssysteem een must. Daarom vroeg Pipelife ons om de verouderde hardware- en softwaresystemen te updaten, in samenwerking met BAM.  

De stappen die we hebben gezet voor onze klant

Stap 1 | Hardware vervangen 

Pipelife’s automatiseringssystemen waren aan vervanging toe. En dat is nog een understatement. Al meer dan 30 jaar is er niet geïnvesteerd in het updaten van deze hardwaresystemen. En dat bracht de nodige risico’s met zich mee. Ons doel is om die risico’s zo veel mogelijk te beperken door het plaatsen van een geheel nieuw Siemens PCS7 systeem. Hierdoor hebben we afscheid kunnen nemen van verouderde PLC’s en remote I/O stations.  

Stap 2 | Software schrijven 

Om de nieuwe hardwaresystemen up and running te krijgen, is software natuurlijk essentieel.
Er werd gedeeltelijk gebruikgemaakt van oude schakelapparatuur zónder software. Eén van onze software engineers heeft zijn functioneel ontwerp vanaf nul opgepakt.
Voordat hij hiermee aan de slag kon, wilde hij eerst het naadje van de kous weten. Hoe zag het transportproces van PVC-grondstoffen eruit? Pas toen hij dit proces van A tot Z in beeld had, kon hij de vertaling maken naar een schrijfbaar softwarepakket. 

Stap 3 | Nulmeting en inbedrijfstelling 

In de tussentijd had één van onze hardware engineers een nulmeting van de huidige installatie gemaakt. Op basis hiervan werden de E-tekeningen en de P&ID’s geactualiseerd. Toen alle voorbereidingen waren getroffen gingen we over op het ombouwen en inbedrijfstellen van de gehele installatie. Dit hebben we in twee weken tijd, gedurende de bouwvak in de zomer van 2021 gerealiseerd.  

Voor onze klant hebben we een volledige maatwerk-oplossing opgeleverd. Er is in dit proces rekening gehouden met: material management, order handing en recept management. We hebben bij Pipelife een geheel nieuw Siemens PCS7-bestruringssysteem gebouwd waarmee alle processen automatisch worden bestuurd.  

Kennismaken? Graag!

Bent u opzoek naar specialisten op het gebied van soft- of hardware? Of een consultant die meedenkt uw vraagstukken te doorgronden? Wij luisteren graag naar uw verhaal! Neem contact met ons op. Dan drinken we met elkaar een kop koffie.