De gemeente Rotterdam is de op één na grootste stad van Nederland. De stad telt talrijke bruggen die de verschillende delen van de stad en het havengebied met elkaar verbinden. Zowel de inwoners van de stad als het scheepvaartverkeer maken frequent gebruik van deze bruggen. Om een goede verkeersdoorstroming te waarborgen, zijn deze bruggen van essentieel belang. Alleen waren de bediening- en besturingssystemen van de bruggen verouderd. De gemeente heeft geïnvesteerd in de renovatie en ombouw van de bruggen en het verbeteren van het bediensysteem. Als samenwerkingspartner is DWG verantwoordelijk voor de automatiseringswerkzaamheden.

Een gecentraliseerd bedieningssysteem

Sinds 2014 werkt DWG samen met de gemeente Rotterdam. Deze samenwerking is voortgekomen uit de bredere vraag vanuit de gemeente om software te ontwikkelen voor alle bruggen in Rotterdam. De bruggen zijn in verschillende perioden gebouwd en er was nog geen uniforme bediening, besturing en bewaking van de bruggen. Het is belangrijk dat weggebruikers altijd een veilige en voorspelbare brug ter beschikking hebben. De gemeente was op zoek naar een softwareoplossing die vanaf een centrale locatie kan worden bediend, aldus Ilkay Gül, elektrotechnisch adviseur bij de gemeente Rotterdam. “We wilden een overzichtelijk systeem, om meerdere bruggen op afstand te kunnen bedienen. Op die manier weten medewerkers hoe de brug functioneert, wat er voor nodig is en hoe deze onderhouden moet worden.”

Software Safety Requirement Specification (SSRS)

DWG heeft de gemeente Rotterdam geholpen bij de besturing van de bruggen en sluizen. Onze engineers hebben dit gedaan aan de hand van een Software Safety Requirement Specification (SSRS). Deze specificatie beschrijft hoe elke veiligheidsfunctie binnen het Safety Management System softwaretechnisch wordt uitgevoerd.

Voor de gemeente hebben wij software ontwikkeld binnen het Siemens PCS7-systeem. Het gaat om een standaard softwarebibliotheek. Hierin hebben we een aantal standaard softwareblokken ontwikkeld voor de modernisering van bruggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan software voor verkeerslichten, brugafsluitingen en bedieningsschermen. Onze engineers stellen ook een SSRS-document op dat medewerkers kunnen gebruiken. Hierin wordt beschreven hoe de software moet worden opgebouwd, evenals de interactie met de hardware, en worden de veiligheidsrisico’s geïdentificeerd.

Bij DWG werken vakbekwame specialisten die gedreven zijn in het oplossen van problemen. DWG-medewerkers zijn in staat projecten in goede banen te leiden en zijn altijd bereikbaar. Bij DWG gaan ze net een stapje verder en denken ook met je mee over de toekomst."

Ilkay Gül - Elektrotechnisch Adviseur, Gemeente Rotterdam

Doorlopende ondersteuning

De gemeente werkt samen met meerdere partijen die gezamenlijk onderhoud uitvoeren aan de bruggen. Het kan voorkomen dat er een probleem is met de apparatuur of dat een slagboom niet omhoog gaat. Monteurs proberen het probleem vaak eerst zelf op te lossen, maar soms hebben ze extra hulp nodig. Ilkay Gül merkt op: “Door een hoge beschikbaarheid te eisen waarbij er diepgaand automatisering benodigd is voor een steeds drukker wordende wegen- en vaarweg is de samenwerking met DWG voortgezet. Wanneer een monteur er niet uitkomt, kan DWG op afstand meekijken naar de software om het probleem te lokaliseren. DWG heeft nu ook een gedeelte van het collectieve onderhoud op zich genomen.”

De toekomst

In mei 2023 hebben wij een aanbesteding gewonnen, waarbij we de komende vier jaar het onderhoud uitvoeren van de systemen bij de bruggen. Bij DWG zijn we trots dat we de komende jaren blijven samenwerken met de gemeente Rotterdam.

Kennismaken?

Bent u op zoek naar specialisten op het gebied van industrial automation? Of naar een consultant die met u meedenkt om uw vraagstukken te doorgronden? Wij luisteren graag naar uw verhaal! Neem snel contact met ons op. Onder het genot van een kopje koffie kunnen wij samen de mogelijkheden bespreken.

Contact