Aveno. Onze zuiderburen bakken frieten als geen ander. Wat is het geheim van deze overheerlijke smaakervaring?
Nou, een goed begin is in dit geval al zeker het halve werk. De beste friet begint namelijk al bij het gebruik van de beste oliën en vetten. De (aard)appel valt overigens niet ver van de boom, want deze oliën en vetten worden geproduceerd door
Aveno in Antwerpen. Om haar eindgebruikers te verzekeren van de beste frietresultaten, buigt onze klant zich over de belangrijkste patatvraag: hoe draagt de lipidechemie bij aan perfecte productstructuren? Het moge duidelijk zijn:
die overheerlijke portie patat komt niet zomaar uit de lucht vallen.
 

Van risico op stilstand tot volledig gesmeerde processen!

Aveno is gevestigd in de Antwerpse haven: hét handelscentrum van Europa. Geen overbodige luxe, want vanuit hier leveren ze aan heel Europa en ver daarbuiten. Dat betekent dat de fabriek geen enkele seconde stil kan staan. Hoog tijd dus voor een geautomatiseerde machine die de processen gesmeerd laat verlopen! Maak kennis met de Karn: een machine die verschillende grondstoffen en hulpstoffen doseert en mengt. Vervolgens wordt het product gekoeld, zodat deze klaar is om in de verpakking te worden verpompt. Daarbij is een automatische tracering van de gebruikte grond- en hulpstoffen per batch essentieel. 

Een unieke automatiseringsoplossing

Alleen het allerbeste is goed genoeg. Voor de Karn kozen onze experts daarom voor een automatiseringsoplossing die is opgebouwd middels het Siemens PCS 7-systeem. Een unieke combinatie met de uitbreidingspakketten Simatic Batch en APF zorgt voor een automatische orderafwikkeling en tracking & tracing van het productieproces. Dat is bijzonder, evenals het feit dat onze experts getraind zijn als APF-systeemintegrator. 

We hebben Aveno op alle vlakken ondersteund. Om te beginnen hebben we interviews afgenomen met de klant om zo ‘het onderste uit de Karn’ te halen. Met deze input hebben we de werking van het systeem vastgelegd en vervolgens stapsgewijs geverifieerd met de klant. Zo konden we aan werkelijk álle ideeën en wensen van Aveno voldoen. Een slimme zet, want hierdoor waren slechts minimale aanpassingen in het productieproces en de tracking & tracing rapportage noodzakelijk. Natuurlijk hebben we tijdens het ontwerp van de Karn ook rekening gehouden met de wensen van de gebruikers. Bovendien blijft de personeelsbezetting laag dankzij de nieuwe Karn! Wel zo efficiënt. 

Het resultaat

Het moment is eindelijk daar, want de nieuwe Karn is geboren! Het resultaat mag er zijn: een besturingssysteem dat de complete productie van maar liefst vijf productlijnen aanstuurt. Daarbij kan elke hoeveelheid gebruikte grond- en hulpstoffen worden getraceerd tot op order-, batch-, datum- en tijdniveau. De bediening van het besturingssysteem is aangepast op het aantal gebruikers. Dat zorgt voor een systeem met een hoge automatiseringsgraad, zodat er zo weinig mogelijk personeel nodig is. Dankzij de Karn is Aveno dus helemaal klaar voor de toekomst. En niet geheel onbelangrijk: zo kan de wereld nog lang blijven genieten van de allerbeste friet. 

Kennismaken? Graag!

Bent u opzoek naar specialisten op het gebied van soft- of hardware? Of een consultant die meedenkt uw vraagstukken te doorgronden? Wij luisteren graag naar uw verhaal! Neem contact met ons op. Dan drinken we met elkaar een kop koffie.