Onze opdrachtgever Cargill heeft een belofte richting hun klanten en uiteindelijk naar eindgebruikers. Deze luidt als volgt: Cargill zet zich in om de wereld te helpen ontwikkelen en groeien. Binnen het globale voedingssysteem wordt er ingezet op het creëren en onderhouden van een netwerk. Hoe ziet dit netwerk eruit? Stakeholders zoals landbouwers in dit netwerk worden gekoppeld aan markten en klanten voor duurzame voedingsoplossingen. Ook hebben producenten, fabrikanten, retailers en overheden hier een rol in. Het doel van Cargill is de wereld op een veilige, verantwoordelijke en duurzame manier te voeden.

Cargill is een wereldwijde organisatie. Sinds 1959 is Cargill in Nederland gevestigd op 11 locaties. Voorheen lag de focus op het verhandelen van goederen. Vandaag de dag werkt de organisatie aan de productie van voedsel ingrediënten (landbouwproducten) door deze te verwerken, verspreiden en verhandelen.

De klantvraag

Om de productie in goede banen te leiden werd DWG gevraagd door Cargill Cocoa & Chocolate locatie Wormer om op diverse plaatsen in de fabriek Siemens S5 hardware componenten te vervangen. Dit was een verlangen om de continuïteit van de in- en output van onderlinge systemen en uiteindelijk de totale productie te kunnen veiligstellen. Als Systeem Integrator zijn we aan de slag gegaan met het migreren van verouderde naar nieuwe systemen.

Waar richten migraties zich op?

Het is duidelijk: op het verhogen van de efficiëntie en de beschikbaarheid van een geautomatiseerde installatie en het verlengen van de levensduur. Migreren kan op twee manieren: het updaten van installaties door verouderde delen te upgraden óf vervangen. Dit kan betrekking hebben op één of meerdere onderdelen binnen de automatiseringssystemen. In het geval van Cargill had deze migratie betrekking op het vervangen van hardware.

Een PLC gaat ongeveer 15 jaar mee en systeemleveranciers ontwikkelen PLC oplossingen continu door, de economische levensduur is dus in de praktijk korter dan de technische levensduur. Mede daardoor zijn er na een bepaalde tijd sommige typen systemen niet meer leverbaar. Aan de andere kant zien wij dat er nog steeds veel oude S5 systemen, ontwikkeld in de jaren ’80 in omloop zijn. Deze draaien in productieomgevingen nog mee omdat ze worden onderhouden met onderdelen die in omloop zijn.

De uitvoering voor Cargill

Binnen deze migratie is gebruik gemaakt van de bestaande bekabeling. De basis engineering is door Cargill zelf uitgevoerd. Bevindingen zijn gedeeld met DWG. DWG staat altijd naast de klant. Waarom? Wij hebben nog meer plezier in ons werk als we goed met de klant samenwerken. Daarnaast geven wij graag – naast dat opdrachtgevers zelf een stuk engineering uitvoeren, ook ongevraagd advies. Dit helpt namelijk mee in het borgen van de continuïteit en dat betekent een blijvend werkend verdienmodel voor onze opdrachtgever.

Één aanpak mét elkaar

Voor deze migratie opdracht hebben meerdere expertises binnen DWG samengewerkt zoals: Electrical, Industrial Automation en Project Management.

Om de migratie tot een succes te maken hebben onze hardware engineers de nieuwe remote IO’s en converters geïnstalleerd. Er is een crosscheck IO voor zowel hard- en software uitgevoerd en er is uitgebreid getest of de in- en outputs naar behoren werken. Er is voordat het nieuwe systeem inbedrijf genomen werd een FAT uitgevoerd. Uiteindelijk werden iets meer dan 860 I/O succesvol gemigreerd in 16 uur tijd. Dit is toch een weer mooie samenwerking die binnen de gestelde tijd met de klant gerealiseerd is. Bent u ook opzoek naar wat DWG voor u kan betekenen? Neem dan contact met ons op en ervaar het plezier van DWG!

De ervaring van onze opdrachtgever

“Deze klus was een voor ons een eerste kennismaking met DWG. We zochten naar een extra aanbieder om deze PCS7 migratieklus bij aan te kunnen vragen, en de aanbieding bleek zo interessant dat we de klus ook aan hen konden gunnen. DWG pakt de zaken erg serieus aan (projectleiding), wat al direct vertrouwen gaf. Hoewel het geen bijzonder ingewikkelde klus betrof, maakte de betreffende PCS7 programmeur een hele goede indruk op mij en had hij zijn zaakjes goed op orde. En toen er tijdens de inbedrijfname nog onverhoopt een serieuze verrassing opdoemde, wist hij dit snel en praktisch op te lossen. Al met al een geslaagde eerste kennismaking!”

Ruud Mosk, Automation Supervisor AEI, Cargill

Kennismaken? Graag!

Bent u opzoek naar specialisten op het gebied van soft- of hardware? Of een consultant die meedenkt uw vraagstukken te doorgronden? Wij luisteren graag naar uw verhaal! Neem contact met ons op. Dan drinken we met elkaar een kop koffie.