Rotterdam heeft meer dan 40 gemalendistricten. Het monitoren en optimaliseren van deze gemalen is dan ook een hele klus. Dus hoe mooi zou het zijn als de metingen automatisch verliepen? Nou, vanaf nu kan dat. Namelijk met ProInf: het nieuwe KPI-dashboard dat we speciaal voor de gemeente Rotterdam ontwikkelden. 

Wat is ProInf?

ProInf is een spiksplinternieuwe webapplicatie met een vernuftig KPI-dashboard. Dankzij dit dashboard kan de gemeente Rotterdam de prestaties van hun gemalen monitoren. De data worden namelijk automatisch opgehaald vanuit de besturingssystemen van de gemalen. Op die manier hebben experts binnen de gemeente eenvoudig en overzichtelijk toegang tot relevante statistieken. Op basis van die statistieken kunnen ze vervolgens de nodige analyses doen en bepalen welke optimalisatieslagen er nodig zijn. Handig, toch? 

Hoe werkt een KPI-dashboard?

Op welke punten wilt u meetresultaten in beeld brengen? Dat bepaalt u helemaal zelf aan de hand van de beschikbare KPI’s. Dit kunt u doen op basis van realtime informatie en zelfs op basis van data van bijvoorbeeld tien jaar geleden. Zo kunnen medewerkers bij de gemeente Rotterdam in één oogopslag zien of de gemalen naar behoren werken, of er een datagat zit, wat het debiet is, ga zo maar door. Kortom: het draait allemaal om datagestuurd werken. 

Wat zijn de voordelen van een KPI-dashboard?

Een KPI-dashboard zoals ProInf is niet alleen maar heel overzichtelijk en gebruiksvriendelijk; het biedt nog véél meer voordelen:  

  • Binnen het dashboard kunnen verschillende rechten worden ontleend aan de verschillende rollen binnen de gemeente. Zo krijgen zowel operators als analisten de juiste meetwaarden op hun scherm te zien.  
  • Omdat het KPI-dashboard realtime informatie verstrekt, kunt u direct inspringen op processen die niet goed lopen. Bovendien is de informatie heel betrouwbaar omdat de data rechtstreeks vanuit de gemalen komen. 
  • U kunt alle meetwaarden exporteren, zodat u er in Excel nog veel meer berekeningen en analyses op los kunt laten.   

Binnen ProInf worden allerlei basisberekeningen gedaan, zodat de betrouwbaarheid van de data gegarandeerd is. Verkeerde data verzamelen is namelijk nog altijd slechter dan géén data hebben. In nauw overleg met de gemeente Rotterdam bepaalden we welke basisberekeningen onmisbaar waren. Zij weten immers zelf het beste wanneer hun systemen het beste werken.  

Ook kunt u helemaal zelf bepalen hoe de data wordt gepresenteerd. Wilt u het geanimeerd in 3D of misschien wel in augmented reality? Of houd u het liever bij grafieken en staafdiagrammen? Het is helemaal aan jou. Gemeente Rotterdam koos voor een grafische vertoning op een landkaart.  

En last but not least: u kunt super efficiënt werken, omdat u alleen nog maar werkt met versleutelde configuratie data én betrouwbare systeemmetingen. 

Samen met de gemeente Rotterdam hebben we al flinke stappen gezet om een dynamisch dashboard te creëren. Zou u nóg een stapje verder willen gaan? Bijvoorbeeld in de vorm van artificial intelligence? Wij nemen die uitdaging met beide handen aan. Wij weten namelijk hoe u een model traint op basis van historische data. Op die manier kunnen we afwijkingen in de data adresseren. Daarnaast zijn we ook in staat om patronen in data te herkennen. Mega interessant als u vooraf wil weten wanneer een bepaald component onderhoud nodig heeft.  

Voor het ProInf dashboard van gemeente Rotterdam komt alle data uit één grote databron. Heel handig natuurlijk, maar wij deinzen ook niet terug als er meerdere databronnen in het spel zijn. Het is voor ons namelijk een koud kunstje om de data uit verschillende bronnen te vergaren en te verzamelen in een data-lake en datawarehouse. Wat wilt u nu nog meer? 

Kennismaken? Graag!

Bent u opzoek naar specialisten op het gebied van soft- of hardware? Of een consultant die meedenkt uw vraagstukken te doorgronden? Wij luisteren graag naar uw verhaal! Neem contact met ons op. Dan drinken we met elkaar een kop koffie.