“Wat betekent digitalisering voor jou?” Deze vraag stelden we onze trouwe volgers afgelopen voorjaar via onze nieuwsbrief en socialmediakanalen. En wat bleek? Efficiëntie en kostenreductie zijn volgens jullie de voornaamste voordelen van digitalisering. Dat is zeker geen verrassing voor salesmanager Carlo Canter Visscher! In dit blog vertelt Carlo hoe technologie zijn werk heeft veranderd door de jaren heen.

Even terug in de tijd...

“Zo’n 25 jaar geleden werkte ik als servicemonteur voor geldautomaten in regio Noord-Holland Noord,” zegt Carlo. ”Ik was trots op mijn baan: ik had lekker veel vrijheid en reed in een grote auto waarin ik alle gereedschappen en onderdelen kwijt kon. Daarnaast had ik standaard een pieper en een stratenboek op zak. De kleine dorpjes hadden vaak maar één geldautomaat die gemakkelijk te vinden was. De steden hadden er uiteraard iets meer, maar ook daar verliep het opnemen van geld gesmeerd. Tot een winterse vrijdag in 1995…”

“Het had flink gesneeuwd en gevroren. Dat zorgde voor bevroren zuignappen in de geldautomaten, waardoor geld opnemen niet meer mogelijk was. In heel de regio waren er storingen en collega’s waren massaal de weg op gestuurd, waardoor ik moest bijspringen in Amsterdam. Ik kan je vertellen: deze dag staat als een drama gemarkeerd in mijn oude dagboek. Al op weg naar mijn eerste storing zat het tegen. Door een wegversperring moest ik zoeken naar een andere route in het stratenboek, waardoor ik te laat kwam. Eenmaal aangekomen, moest ik nog op zoek naar een parkeerplaats in de buurt en inschatten hoeveel geld er in de parkeermeter moest. Nattevingerwerk.”

De digitale wereld: een verademing

“Zo zie je maar weer: voor verhalen uit de oude doos hoef je maar 25 jaar terug in de tijd. In die jaren is er veel veranderd. We zijn steeds meer data gaan verzamelen. Bovendien schieten applicaties als paddenstoelen uit de grond, waarmee al deze data ingezet wordt voor het praktisch nut. Dezelfde route naar Amsterdam is bijvoorbeeld veel minder stressvol geworden. Parkeerapps bijvoorbeeld, zijn inmiddels onze beste vriend. Het mag duidelijk zijn: digitalisering en big data heeft ons al veel geld, tijd en frustratie bespaard.”

Digitalisering doorvoeren in de industrie

“Maar hoe voer je digitalisering door in de industrie?” Volgens Carlo is de eerste stap na te gaan welke data voor welke gebruiker toegepast wordt. “Je zult dus bewuste keuzes moeten maken. Vergelijk het maar met je eigen smartphone: welke apps gebruik ik en hoe stel ik ze in? Als je duidelijk voor ogen hebt welke informatie je nodig hebt, dan kan je deze data opslaan op een centrale plek. Denk bijvoorbeeld aan een bestaande server of de cloud. Dit geldt voor systemen die data verzamelen, maar ook systemen die data delen en de engineering vereenvoudigen. De grote hoeveelheden data krijgen betekenis doordat ze vertaald worden in grafieken en staafdiagrammen. En niet te vergeten: de data kan ook gedeeld worden op andere schermen of via mobiele apps.”

“Daarna volgt de belangrijkste stap: het systeemgebruik. Tijdens deze fase kun je analyseren hoeveel energie er precies gebruikt wordt tijdens een specifieke productie. Essentiële informatie die nodig is om de juiste beslissingen te kunnen nemen en die daarnaast doorslaggevend is bij het kiezen van de beste oplossingen. Het resultaat? Een hoop energie, werk en geld blijft bespaard!”