Eplan is een toonaangevende leverancier van software speciaal ontwikkeld voor engineers werkzaam in de elektrotechniek en automatisering. Eplan heeft het doel om engineers te helpen hun werk efficiënter uit te voeren. In dit artikel deelt Jorn, een van onze hardware engineers, zijn ervaring. Hij combineert zijn passie voor Electrical Engineering met het gebruik van Eplan om zijn workflow te optimaliseren. Jorn neemt ons mee in zijn ervaring en hoopt hiermee andere engineers ook enthousiast te maken.

Van ontwerp tot tekening

Een van de taken van een Electrical Engineer  is het opstellen van gedetailleerde tekeningen die aangeven hoe de elektrische bedrading moet worden aangesloten en hoe systemen uiteindelijk moeten functioneren. Deze tekeningen zijn van onschatbare waarde voor onze klanten, omdat ze inzicht verschaffen in zaken zoals de voeding van industriële kasten en de route van signalen van een PLC. Industriële kasten zijn essentieel voor het functioneren van complexe industriële omgevingen en het produceren van diverse producten.

Eplan in actie

Jorn heeft bewust de keuze gemaakt om met Eplan te werken en de voordelen zijn overduidelijk. Eplan stelt hem in staat om efficiënter te werken door de mogelijkheid om achter de schermen tal van instellingen aan te passen die bijvoorbeeld automatisch formulieren genereren, wat kostbare tijd bespaart.  Jorn: “Daarnaast worden fouten ondervangen. Een ander groot voordeel is het uploaden van bestanden in de Ecloud, waarmee opmerkingen bij tekeningen eenvoudig kunnen worden toegevoegd. Als er een fout is die in meerdere tekeningen voorkomt, kan deze snel worden aangepast met één enkele update dankzij navigators. Als je met dit programma werkt, zal het je workflow aanzienlijk verbeteren!”

Jorn voegt eraan toe: “Met Eplan kun je elektrische kasten ontwerpen, vooral in de context van industriële kasten. Je ziet deze vaak langs de straatkant staan, ze sturen bijvoorbeeld verkeerslichten aan. Deze kasten zijn bijzonder complex, met talloze aansluitingen. Eplan helpt me bij het begrijpen hoe deze aansluitingen in een grotere context samenwerken. Ik gebruik Eplan om tekeningen te maken voor klanten in onze belangrijkste markten, waaronder tank terminals, infrastructuur, energie en food&beverage.”

Een Eplan expert worden

Het pad naar Eplan-expert vereist een investering van tijd en moeite, zegt Jorn. “Ik heb meerdere cursussen gevolgd en door te experimenteren en oplossingen te zoeken, samen met de ondersteuning van de Eplan-helpdesk, heb ik snel waardevolle ervaring opgebouwd.” Jorn benadrukt dat hij het ook waardevol vindt om vanuit het perspectief van de gebruiker bij te dragen aan de verbetering van het programma.

Klantvoordelen

Tekeningen die zijn gemaakt met Eplan hebben een meerwaarde voor onze klanten geeft Jorn aan. “Ze bieden inzicht in hoe ontwerpen zijn gestructureerd en helpen bij het lokaliseren van storingen.  Door een QR code op een kast te scannen, kunnen technici snel toegang krijgen tot de relevante tekeningen, waardoor ze de storing in het industriële proceseffectief kunnen aanpakken. Daarnaast dragen de tekeningen bij aan de veiligheid van ontwerpen, waarbij wordt nagedacht over zaken zoals goede voeding en de mogelijkheid om processen tijdig te stoppen om grotere problemen te voorkomen. Bovendien worden onze tekeningen gebruikt als input voor Industrial Automation Engineers.”

eBUILD: de volgende stap

“Voor onze klanten maken we nu ook gebruik van EBUILD. Hierbij begin je met het creëren van macro’s, en zodra deze zijn geconfigureerd, kunnen tekeningen eenvoudig worden gegenereerd. Zo kun je snel beschikken over tientallen pagina’s met tekeningen. Door het correct instellen van sjablonen kun je ook andere essentiële lijsten automatisch genereren. De filters, sjablonen en templates die je kunt instellen, dragen bij aan een nog efficiëntere workflow waardoor je sneller kunt werken”, legt Jorn uit.

Trots op onze samenwerking met Eplan

We zijn er trots op te kunnen zeggen dat DWG een door Eplan gecertificeerd bedrijf is, een prestatie waar zowel Jorn als DWG tevreden over zijn. Deze certificering heeft ons geholpen bij het verkrijgen van nieuwe opdrachten.

Eplan heeft bewezen een onmisbaar hulpmiddel te zijn voor engineers in de elektrotechniek en automatisering, en Jorn’s enthousiasme en ervaring laten zien dat het gebruik van Eplan de efficiëntie en kwaliteit van elektrotechnische projecten aanzienlijk verbetert.

Ben je ook benieuwd naar hoe Eplan jullie projecten kan optimaliseren? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen en ontdek de mogelijkheden van jouw projecten.

Op de foto: trotse Eplan Certified Engineer Jorn. Na het opleidingstraject van Eplan, heeft hij het afgesloten met het behalen van het praktijk- en theorie examen.

Een mooi voorbeeld van Het plezier van DWG!