FNsteel is een organisatie waar veel kennis en ervaring op het gebied van staal aanwezig is. Niet vreemd: FNsteel is gespecialiseerd in het produceren van walsdraad voor automotive- en machinebouw toepassingen. Er worden ook staaldraadoplossingen geproduceerd voor de productie van lagers, kruiskoppelingen, bouten, moeren en verenstaal.

In Alblasserdam (Zuid-Holland) heeft FNsteel een walserij en draadbewerkingscentrum.

De vraag van FNsteel

In de walserij werd er gebruik gemaakt van een zogenaamde Factory link (SCADA systeem). Dit systeem zorgde dat de visualisatie van de fabrieksautomatisering mogelijk werd. Erg handig dit geeft een duidelijk overzicht van de werking van de fabriek welke bestuurd wordt door Siemens PLC’s. Helaas was dit systeem verouderd: de software werd niet meer ondersteund en ook de kennis van dit systeem werd steeds beperkter. DWG heeft FNsteel geholpen om het SCADA systeem één-op-één te vervangen. Het doel? Een toekomstbestendig systeem, dat weer jaren mee kan!

In deze case vertellen wij meer over onze aanpak, om bestaande en nieuwe klanten inzicht te geven in hoe wij werken op het gebied van software migraties.

De oplossing

DWG heeft de opdrachtgever voorgesteld om de Factory link applicatie, welke in de oude situatie bestond uit het SCADA systeem en een UCS systeem, te migreren naar een modern WinCC Runtime professional systeem van Siemens, wat onderdeel is van de TIA portal product groep. Waarom hiervoor is gekozen? Er kunnen twee systemen worden samengevoegd tot één SCADA systeem.
Wel zo efficiënt!

Onze software engineers hebben het technische gedeelte van het ontwerp opgesteld aan de hand van het functioneel ontwerp.
Het doel hierachter is om de technische invulling waarmee de functionaliteit bereikt wordt vast te leggen.

Het is daarmee hét basisdocument voor de implementatie. Deze belangrijke documentatie dient ook als ondersteuning bij storingen en/of toekomstige wijzigingen.

De voordelen

Met de nieuwste Siemens oplossing is er een server-client principe ingezet, waarbij op de virtuele server het SCADA project draait en de clients in verbinding staan met de server. De server staat in verbinding met de PLC’s welke de data ophaalt en verwerkt zodat de juiste weergave van de beeldplaatjes beschikbaar wordt gesteld. Naast deze oplevering heeft DWG een Engineeringsstation (ESS) opgeleverd waarmee de SCADA applicatie kan worden gemodificeerd en onderhouden.

Het verloop van de afronding

De geboden oplossing is tot een succes gebracht doordat onderstaande stappen in volgorde zijn opgevolgd:

  • Ontwerpfase
  • Realisatiefase
  • Testfase
  • Pre-FAT
  • FAT
  • Inbedrijfstelling

Bij DWG maken we het werk graag praktisch. Voor diverse projecten gebruiken we een kwaliteitsmethodiek die gebaseerd is op validatie en verificatie van verschillende projectstappen (het V-model). De validatie van het opgeleverde systeem werd verricht op verschillende detail niveaus op basis van wensen zoals die zijn geuit.

​Het succes van dit project wordt grotendeels bepaald door de acceptatie van het systeem door de eindgebruiker. Met de beschreven manier van werken bleef de focus gedurende het hele project gericht op de bijdrage van het systeem in de ondersteuning van de eindgebruiker.

​Meer te weten komen over onze expertise Industrial Automation, bekijk dan deze pagina op onze website. Ook kunt u contact met ons opnemen voor het maken van een vrijblijvende afspraak. Wij vertellen u graag meer over onze dienstverlening, kortom:
het plezier van DWG.

Het plezier van onze Software Engineer

De omvang en het uiteindelijk migreren naar WinCC professional SCADA pakket maakte dat dit een uitdagend project was om voor te werken. Alle beschreven fasen in deze case hebben we met elkaar doordacht en goed doorlopen. Na de afronding van het project was FNsteel tevreden met het resultaat en het verloop van het project. Hier doen we het uiteindelijk voor! Een tevreden opdrachtgever.
Dit is voor mij een voorbeeld van: Het plezier van DWG!

Jelle Mank – Software Engineer DWG

Het plezier van onze opdrachtgever

FNsteel werkt sinds 2014 samen met DWG. SCADA vervangingsproject was de grootste tot nu toe. Hierbij is het complete SCADA-systeem van ‘walsstraat en utilities’ vervangen.

Hun aanpak volgens het V-model sprak ons zeer aan. Hierdoor waren alle projectstappen helder en in control wat resulteerde in een project dat binnen scope, tijd en budget is opgeleverd. Na het project is de SLA met DWG aangepast en verlengd.

Ayhan Osmanoglou – Senior Project Engineer Electrical

Kennismaken? Graag!

Bent u opzoek naar specialisten op het gebied van soft- of hardware? Of een consultant die meedenkt uw vraagstukken te doorgronden? Wij luisteren graag naar uw verhaal! Neem contact met ons op. Dan drinken we met elkaar een kop koffie.