OT scans voor Alkion Terminals. Alkion Terminals heeft maar liefst 9 terminals verspreid over 5 Europese landen. Daarin slaan zij chemicaliën, brandstoffen en niche producten op. Vanuit Alkion was er de behoefte om op de automatiseringslaag een OT scan uit te laten voeren voor 6 van de 9 terminals. Wij voerden voor 5 terminals al scans uit met als resultaat: adviezen voor de korte én lange termijn. 

Behoefte aan meer inzicht in de assets

De grote wens van Alkion Terminals was om meer inzicht te krijgen in de assets. En natuurlijk: alle terminals zijn anders en hadden een ander vertrekpunt. Op 6 terminals is afgesproken dat er een OT scan uitgevoerd gaat worden. Via zo een scan worden de assets in kaart gebracht. Het resultaat? Een advies met voornamelijk aanbevelingen op het gebied van automatisering. Het doel? Een optimale bedrijfscontinuïteit voor Alkion Terminals. 

Is de industriële automatisering up-to-date?

Zekerheid en betrouwbaarheid. Dat is waar Alkion Terminals naar streeft. Daarom wilden zij graag meer inzicht in de industriële automatisering. Is de huidige automatisering nog correct en up-to-date? Waren er nog niet eerder geïdentificeerde Cyber Security risico’s? Zijn PLC’s verouderd, waardoor service moeilijk te verkrijgen is? 

Om dit te analyseren, werden de specialistische engineers van DWG ingevlogen. We gingen aan de slag met een scan die meer zekerheid geeft over de status van de automatiseringslaag. Daarnaast gaf het inzicht op nog niet geïdentificeerde Cyber Security risico’s. 

Dit hebben we gedaan

Inmiddels hebben we voor 5 terminals een scan uitgevoerd. Deze scans geven een uitstekend beeld van de automatiseringslaag binnen de terminals. Op die manier kan Alkion beoordelen of en wanneer het nodig is om de huidige hardware te vervangen. Wat als de systemen uitvallen? De gevolgen hiervan kan Alkion goed in kaart brengen aan de hand van de scans. 

Al met al leveren de scans een advies over de korte en lange termijn. Wat zijn de risico’s en de benodigde acties om de bedrijfscontinuïteit te verbeteren? 

Bij dit proces werden meerdere DWG-expertises betrokken. Enerzijds E&I engineers met kennis over de toegepaste hardware en instrumentatie. Anderzijds software engineers met kennis van PLC’s en SCADA. Beide DWG-disciplines werden betrokken van A tot Z: van het eerste locatiebezoek en het uitvoeren van de scan tot de evaluatie met de klant. 

Alkion Terminals ziet DWG als een pragmatische en doelgerichte samenwerkingspartner. We staan naast de klant en werken intensief samen. Er is veel kennis over IT in huis, bij Alkion, hier voegt DWG nog veel kennis aan toe op het gebied van OT. Daarnaast wordt een frisse blik gewaardeerd om zo zaken nóg zekerder te stellen. Het gevolg hiervan is dat Alkion het budget en de CAPEX-planning nog beter in kaart kan brengen omdat de verwachte hardware- en automatiseringsinvesteringen duidelijker zijn. 

Een pragmatische partner

“We hadden meerdere goede opties maar uiteindelijk hebben we voor DWG gekozen, vooral vanwege de korte lijnen en de pragmatische aanpak.”  

John van Soest, COO Alkion Terminals. 

Kennismaken? Graag!

Bent u opzoek naar specialisten op het gebied van soft- of hardware? Of een consultant die meedenkt uw vraagstukken te doorgronden? Wij luisteren graag naar uw verhaal! Neem contact met ons op. Dan drinken we met elkaar een kop koffie.