Wij zijn groot fan van de services en oplossingen van Siemens. SIVaaS (SIMATIC Virtualization as a Service) is er daar één van. Deze virtuele oplossing zorgt ervoor dat er flink wat minder servers en monitoren nodig zijn in een fabriek. De voordelen daarvan? Die zijn er in overvloed. Uw PCS7-systeem of WinCC-applicatie wordt dankzij SIVaaS in ieder geval véél flexibeler, veiliger en betrouwbaarder. Lees snel verder en ontdek alle plussen.

Vroeger versus nu

Kunt u het nog voorstellen: een hele kamer vol met computers, ieder met een eigen netwerk en een harde schijf? Om maar te zwijgen over het ingewikkelde web van kabels. Nu zijn de tijden anders. Dankzij de virtuele oplossing SIVaaS draaien de PCS7-systemen of WinCC-applicaties allemaal op één of slechts een aantal servers. Daardoor bespaart u niet alleen ruimte; u hoeft ook minder (elektriciteits)voorzieningen te treffen. En u struikelt niet langer meer over allerlei kabels 😉 Met andere woorden: u maakt uw bedieningssysteem stukken compacter.

Een slimme cloud-oplossing

U kunt SIVaaS zien als een lokale cloud. Hoewel dit systeem niet verbonden is aan het internet, kunt u altijd terug in de tijd. Blijkt een systeemupdate bijvoorbeeld niet goed uit de verf te komen? Dan kunt u dankzij de virtuele servers weer eenvoudig terug naar de oude situatie. Daarnaast kunt u uitbreidingen gemakkelijk uitrollen op je virtuele servers door gebruik te maken van templates zonder dat u nieuwe computers hoeft aan te schaffen.

SIVaaS: de voordelen op een rij

✓ Flexibel

U hebt niet langer meer te maken met opzichzelfstaande computers en servers. Alle PCS7-systemen of WinCC-applicaties zijn namelijk aan elkaar gekoppeld en draaien op één of slechts een aantal servers. Daardoor hebt u simpelweg minder apparatuur nodig. Dat is niet alleen maar goed voor de portemonnee en het milieu; u hebt ook minder systemen om te onderhouden. En wilt u een nieuwe versie van een besturingssysteem implementeren? Ook dat gaat sinds de komst van SIVaaS een stuk efficiënter en gemakkelijker.

✓ Veilig

Omdat u bedieningssysteem nu een stuk compacter is, kunnen de servers gemakkelijker in een afgesloten technische ruimte staan. Daardoor staan ze niet meer open en bloot en zijn de systemen goed beschermd tegen allerlei risico’s van buitenaf. En ook de systemen zelf zijn goed beveiligd, onder andere dankzij ijstersterke virusscanners.

✓ Betrouwbaar

De SIVaaS systemen zijn veel slimmer. Mocht er bijvoorbeeld iets kapot gaan, dan nemen de servers elkaars werk automatisch over. Binnen 5 tot 10 minuten kunnen ze zélf de storingen oplossen, zodat het productieproces zo snel mogelijk weer back on track is. Wij hebben dan de tijd om de kapotte server te repareren en eventueel om data softwarematig te verplaatsen naar een server die wel werkt.