Baltic Yachts is een toonaangevende werf in Jakostad, Finland. En gespecialiseerd in hoogwaardige koolstofvezeljachten die op maat zijn gemaakt om aan de behoeften van de klant te voldoen.

We spreken hier over een bekende bouwer van hoogwaardige zeilboten die exclusieve, op maat gemaakte zeiljachten maken van hoogwaardig materiaal. Er worden jachten gebouwd op basis van maatwerk. Baltic Yachts heeft als bedrijfsvisie een van de toonaangevende botenbouwbedrijven ter wereld te zijn.

De rol van onze software engineers

DWG vertelt graag in deze blog meer over haar rol voor dit hyper moderne nautisch object. Onze hard- en software engineers hebben de elektrische control & monitorings installatie ontworpen. Tussen de systemen is interactie mogelijk en we kunnen met veel trots zeggen dat er met elkaar een totaal geautomatiseerde jacht is ontworpen, hoe gaaf! Bepaalde aspecten op de jacht worden zelfs in samenwerking met andere partijen automatisch aangestuurd, je kunt hierbij denken aan: de navigatie verlichting, de elektrische systemen zoals de aandrijving, generatoren en de accu’s, de airconditioning en zelfs de hydraulische aansturing voor zeilsystemen. Wat we hebben gedaan om dit te realiseren? Met veel toewijding en plezier elektrische tekeningen gemaakt en een hardware plan gemaakt. Hierbij is ook het centrale regelsysteem/monitoringssysteem ontworpen. Baltic Yachts kon hierdoor zelf de inkoop van materialen regelen.

Altijd een stapje voor

Voor de eindgebruiker is het een groot voordeel dat DWG meewerkt op dit project. DWG is een partij die soepele processen inzet en vooral continu op de planning winst weet te behalen. Je bent vast nieuwsgierig hoe dit kan? Wij leggen het je graag uit. De software engineers van DWG hebben de software klaar gemaakt en uitgebreid met de klant en eindgebruiker getest vóórdat zij de boot op gingen. Hoppa! Daar IS al een stukje winst, er was een snellere planning want normaal gezien lopen ontwerp en invulling na elkaar door.

Een prachtig hyper moderne jacht

Op de foto’s is het duidelijk te zien, het gaat hier om een prachtig hyper moderne jacht. Zo’n strakke vormgeving en bijzonder kleurgebruik. Onze software is ook onderscheidend, niet te zien aan de oppervlakte maar wel als technisch engineer . De systemen van DWG zijn ontzettend robuust. Vanuit ons vakwerk hebben we de software, wat normaal gezien toch (helaas) wat meer een ondergeschoven kindje is naar een hoger niveau weten te tillen.

Voor onze software engineers Lorenzo en Sjoerd was het ontzettend gaaf om in Finland en in een totaal andere wereld te werken.

Lorenzo Daamen, Senior Software Engineer DWG

“Het is erg tof om aan zo een mooi en technisch object te werken. Daarbij is het uitzicht vanaf de werkplek, de kustlijn van Finland, ook erg spectaculair.”

In deze opdracht is gebruik gemaakt van een redundante S7-1500 PLC voor optimale beschikbaarheid. Deze zijn geprogrammeerd met de Siemens TIA portal tool. De visualisatie vind plaats in de mooi vormgegeven schermen van de Exor JSmat serie. Benieuwd naar de software engineeringsmogelijkheden bij DWG? Wij hebben zeer uitgebreide kennis van Siemens. Bel ons gewoon een keertje!