Rotterdam timmert hard aan de weg om de klimaatdoelstellingen te behalen. Zo investeert de gemeente volop in innovatieve oplossingen. Eén van die innovaties is het ‘Gemaal van de Toekomst’ in Prinsenland. Dit rioolgemaal is onlangs van top tot teen gerenoveerd en zorgt nu voor schone, groene energieopwekking. Alle gemaal prestaties worden realtime gemonitord en geoptimaliseerd door middel van een KPI-dashboard dat DWG als maatwerk heeft gemaakt. Tel al die innovaties bij elkaar op, et voilà: Rotterdam bewijst wéér koploper te zijn op het gebied van innovatie en vergroening.  

Dit is hét Gemaal van de Toekomst: the good guy

In de gemeente Rotterdam staan ruim 1.000 rioolgemalen. Al deze rioolgemalen verpompen op jaarbasis zo’n 60.000.000 afvalwater naar de zuiveringsinstallaties. U kunt zich vast voorstellen dat hier heel veel energie voor nodig is. En nog maar te zwijgen over de CO₂ die wordt uitgestoten. Het Gemaal van de Toekomst in Prinsenland is een goed voorbeeld in dit verhaal, met zuinige motoren, slimme pompen, duurzame verlichting en groene daken mét zonnepanelen. 

De gemeente kijkt ook met een realistische blik naar de toekomst: welke gevolgen van de klimaatverandering staan ons te wachten? Extremere perioden van neerslag, hitte, droogte, overstromingen kunnen daar bij gaan horen. Het gemaal Prinsenland is in ieder geval klaar voor de toekomst en gaat ons helpen om de waterhuishouding in Rotterdam op orde te houden. 

Gezocht: IT-specialist mét Siemens PCS7-kennis

Gemeente Rotterdam maakt voor alle procesautomatisering gebruik van Siemens toepassingen. Ook het gemaal in Prinsenland wordt bestuurd met een Siemens product: PCS7. Deze toepassing beschikt over een proces-historian die data op een betrouwbare manier verzamelt en erover rapporteert.  

Gemeente Rotterdam had de wens om alle data realtime weer te geven in een KPI-dashboard. Vanuit dit vraagstuk was er behoefte om een nieuw en op maat gemaakte applicatie worden ontwikkeld. De applicatie is geschikt om data uit het PCS7-systeem samen te brengen met ontwerpgegevens en complexe prestatieberekeningen.  

In DWG vond de gemeente dé IT-specialist met kennis over PSC7. Twee in één dus. En dit was niet de eerste keer dat we samenwerkten; we hebben namelijk voorheen standaard software gerealiseerd voor de gemeente. Op basis daarvan draaien alle rioolgemalen in Rotterdam. 

Een 100% maatwerk dashboard

We ontwikkelden voor de gemeente Rotterdam een volledig op maat gemaakt KPI-dashboard: PRO-INF. Het is een web-based dashboard dat data automatisch ophaalt vanuit het besturingssysteem. Dankzij dit dashboard krijgen experts binnen de gemeente eenvoudig en overzichtelijk toegang tot relevante statistieken. Hiermee kunnen zij de diepte ingaan en analyses doen. Bekijk hoe PRO-INF eruit ziet en lees alle voordelen. 

De tevredenheid van de klant

“Wij wilden graag met dashboards gaan werken om eventuele trends te kunnen ontdekken. Data uit gemalen zeggen iets over hoe je er als stad voorstaat ten aanzien van je waterhuishouding en maken optimalisatie mogelijk.” 

Jerôme Schepers (gemeente Rotterdam) 

Kennisdeling = key

Om dit dashboard te kunnen realiseren, was het voor ons heel belangrijk om in gesprek te gaan met de gemeentelijke gemalen-experts. Zo heeft Afdeling Water van de gemeente Rotterdam ons wegwijs gemaakt in de wereld van watermanagement en zijn er allerlei berekeningen gemaakt om te bepalen wanneer een gemaal goed werkt. Aan ons de uitdaging om deze info te vertalen naar een realtime dashboard. DWG-er Pascal Booden: “We moesten vanuit verschillende bronnen data bij elkaar brengen, zonder ruimte voor fouten of datagaten om de applicatie goed te laten werken. Dat lijkt simpel, maar is een ontzettend complexe en omvangrijke klus.” 

Meer en meer data-gestuurd werken

De gemeente Rotterdam heeft de ambitie om PRO-INF verder uit te rollen. Jerôme Schepers (Gemeente Rotterdam): “Dit dashboard is nu specifiek voor de Rotterdamse gemalen, maar door van maatwerk naar standaardisering te gaan, kunnen we de applicatie wellicht ook inzetten op onze bruggen.” De gemeente gaat zelfs graag nóg een stapje verder en ziet toekomst in kunstmatig intelligentie. Jerôme: “Data worden nu nog vaak gebruikt om achteraf iets te doen, zoals het vervangen van een defect component. Wij willen graag datagestuurd toewerken naar voorspellend onderhoud.”. 

Ook aan de slag met een realtime dashboard?

Wilt u ook graag stappen zetten met datagestuurd werken en is een KPI-dashboard iets voor uw organisatie? Neem dan gerust contact met ons op. We laten u graag de mogelijkheden zien. 

Kennismaken? Graag!

Bent u opzoek naar specialisten op het gebied van soft- of hardware? Of een consultant die meedenkt uw vraagstukken te doorgronden? Wij luisteren graag naar uw verhaal! Neem contact met ons op. Dan drinken we met elkaar een kop koffie.