Bedrijven in de industrie en infrasector kampen met diverse uitdagingen, zoals personeelstekorten, hoge productiekosten en steeds strenger wordende wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheid en veiligheid. In de huidige arbeidsmarkt vormt de digitale transformatie, met thema’s als digitalisering, automatisering en digitalisatie, de spil voor marktontwikkelingen, efficiëntieverbetering en een sterk concurrentievoordeel. Bedrijven worden gedwongen om hun bedrijfsprocessen te automatiseren, gegevens te digitaliseren en zich aan te passen aan de veranderende markt. Maar hoe doe je dat? En waar begin je? Wij geven antwoord op de vraag hoe op maat gemaakte IT-oplossingen bedrijven hierbij kunnen helpen.

De uitdagingen

Een gebrek aan voldoende goed opgeleid personeel, hoge productiekosten, complexe efficiëntievraagstukken of energiebesparing: dit is een greep uit de uitdagingen waar bedrijven zich dagelijks mee bezig houden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over vraagstukken als: Hoe zorg ik voor een waterdicht data- en informatiebeveiligingssysteem? Hoe automatiseer ik rollen en taken, en welke? En hoe maak ik mijn productie- en bedrijfsprocessen inzichtelijk?

De digitale transformatie biedt op veel van die uitdagingen een oplossing, maar tegelijkertijd komen daar ook uitdagingen bij kijken. Zo is er vaak een culturele weerstand binnen organisaties om te veranderen. Het introduceren van nieuwe digitale systemen en processen kan botsen met bestaande bedrijfsculturen, maar ook met de bereidheid van werknemers om deze nieuwe technologie te omarmen. Daarnaast maken bedrijven zich vaak zorgen over gegevensbeveiliging, privacy en de naleving van regelgeving bij het digitaliseren en automatiseren van rollen en taken. Toch is het grootste obstakel vaak het kostenplaatje. Hoewel zaken als digitalisering en automatisering op de lange termijn kostenbesparingen opleveren, vereist het vaak aanzienlijke initiële investeringen.

Maatwerk is key

Ondanks de uitdagingen die een digitale transformatie met zich meebrengt, zijn IT-oplossingen in de meeste gevallen de sleutel tot succes. En dan hebben we het niet over kant-en-klare IT-oplossingen, maar op maat gemaakte oplossingen. Want ieder bedrijf en iedere uitdaging is anders en vraagt daarom om een unieke oplossing. De voordelen van hiervan zijn:

  • Meer efficiëntie en effectiviteit: deze tailor made oplossingen zijn afgestemd op de behoeften en doelstellingen van het bedrijf. Dit zorgt voor een naadloze integratie met bestaande systemen en processen en maximaliseert de efficiëntie en effectiviteit.
  • Flexibiliteit en schaalbaarheid: in tegenstelling tot kant-en-klare oplossingen, hebben tailor made oplossingen een hoge mate van flexibiliteit en schaalbaarheid. Deze oplossingen kunnen gemakkelijk worden aangepast naarmate de behoeften van een bedrijf veranderen. Hierdoor zijn de oplossingen een investering voor de lange termijn.
  • Gestructureerd gegevensbeheer: maatwerkoplossingen stellen bedrijven in staat gegevens op een gestructureerde en geïntegreerde manier te beheren. Dit maakt geavanceerde analyses en inzichten mogelijk. Ook behoud je daarmee de controle over de eigen systemen en gegevens. Zo blijf je gemakkelijk voldoen aan regelgeving en beveiligingsnormen. Dit vermindert de risico’s op datalekken en andere beveiligingsincidenten.

Maar hoe ziet zo’n tailor made oplossing er dan uit?

De DWG toepassing

Onze Information & Data Technologie (IDT) afdeling beschikt over ruime industriële kennis, van uiteenlopende markten, maar ook van uiteenlopende uitdagingen en oplossingen. Hierdoor kunnen ze snel tot de kern komen en een geschikte oplossing bieden voor iedere unieke uitdaging. Hoe zij dat doen? Ze leren het bedrijf kennen, komen met een passende oplossing, implementeren de technologie, en passen indien nodig (web)applicaties en andere bedrijfsprocessen hierop aan.

Een mooi voorbeeld van een van onze oplossingen is het KPI-dashboard dat wij voor gemeente Rotterdam ontwikkelden. Dit dashboard maakt het mogelijk om datagestuurd te werken. Aan de hand van geautomatiseerde analyses kan gemeente Rotterdam het rioolwaternetwerk nu efficiënter beheren. Met als resultaat minder arbeidsintensief werk,  een versnelling en vereenvoudiging van het proces, en realtime inzicht in de status van de gemalen. Lees hier meer over deze case: https://dwg.nl/optimalisatie-van-rioolbeheer-dankzij-geautomatiseerde-analyses/.

Kortom, door te investeren in een IT-oplossing die is afgestemd op de specifieke behoeften en doelstellingen van het bedrijf, vormt de oplossing een solide basis voor de toekomst.

Heb jij advies en ondersteuning nodig op het gebied van technologie? Neem dan contact met ons op of kijken voor meer informatie op onze website https://dwg.nl/expertises/information-data-technology/.