De gemeente Rotterdam heeft een belangrijke stap gezet in het verbeteren van het beheer van haar rioolgemalen. Met de ondersteuning van DWG en de expertise van IT-engineer Nils-Erik de Wilde, zijn geautomatiseerde analyses ingezet om het rioolwaternetwerk efficiënter te beheren.

Status rioolgemalen

De gemeente Rotterdam stond voor de uitdaging om beter inzicht te krijgen in de status van haar rioolgemalen. Met een enorme database met uiteenlopende gegevens was het handmatig omzetten van deze gegevens naar een overzichtelijke en bruikbare vorm een tijdrovende taak. DWG hielp met analyseren en automatiseren van deze gegevens, waardoor rioolbeheerders nu via een interactieve kaart in een webapplicatie realtime inzicht hebben in de status van de gemalen.

Automatiseringsoplossingen in de praktijk

Dankzij de geïmplementeerde automatiseringsoplossingen beschikken de Rotterdamse rioolbeheerders nu over een krachtige analysetool genaamd “Pro-INF”. Hiermee kunnen ze niet alleen een nauwkeuriger beeld krijgen van de actuele situatie, maar ook sneller oorzaken van storingen en incidenten opsporen. Inzicht in situaties zoals een overstroomd riool, terwijl het gemaal inactief lijkt, stelt beheerders in staat direct actie te ondernemen en verantwoordelijken aan te spreken. De automatiseringsslag biedt niet alleen reactieve voordelen, maar stelt beheerders ook in staat proactief te handelen, bijvoorbeeld bij geleidelijke prestatiedalingen van gemalen.

Samenwerking en succesvolle implementatie

Het succes van deze geautomatiseerde oplossing is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen DWG en de gemeente Rotterdam. Door de grondige aanpak, waarbij de domeinkennis van de opdrachtgever werd gecombineerd met technische mogelijkheden, werd niet alleen het automatiseringsproces geoptimaliseerd, maar ook de bestaande situatie verbeterd. Door uitgebreid overleg met eindgebruikers en tests tijdens de opleverfase, werd een op maat gemaakte oplossing gecreëerd die effectief aansluit op de behoeften van de gemeente.

Een duurzame toekomst voor Rotterdam

Met PRO-INF hebben de Rotterdamse rioolbeheerders nu de mogelijkheid om data-gestuurd te werken. Dit heeft geresulteerd in geoptimaliseerde prestaties van alle rioolgemalen. De gemeente Rotterdam kijkt nu met groot vertrouwen naar de toekomst, waarbij de uitdagingen van wateroverlast effectief worden aangepakt en geminimaliseerd.

Meer weten?

Nieuwsgierig naar de volledige inzichten van Nils-Erik de Wilde? Lees het artikel in NVDO magazine.