Op dit moment staan personeelstekorten en hoge kosten bovenaan de lijst van uitdagingen voor fabrikanten en bedrijven. Een mogelijke oplossing: industriële automatisering. Door van mensenwerk machinewerk te maken worden er minder fouten gemaakt en krijg je automatisch ook consistente datastromen. Op deze manier kan zowel de efficiëntie van het proces als de productiecapaciteit worden verhoogd. Maar wat houdt industriële automatisering nu precies in en hoe kun je het inzetten voor jouw organisatie?

Wat is industriële automatisering?

Risico’s beperken, kosten verlagen en winstgevendheid verhogen: met automatisering maak je gebruik van besturingssystemen om taken uit te voeren die van oudsher door mensen worden uitgevoerd. Het omvat een breed scala aan hulpmiddelen en technologieën, zoals Enterprise Resource Planning (ERP)-software, Manufacturing Execution Systemen (MES), PLC/SCADA systemen en veldcomponenten. Automatiseringssystemen kunnen worden geïntegreerd in bestaande productielijnen, maar ook worden gebruikt om gegevens te verzamelen voor preventief onderhoud van de apparatuur. Industriële automatisering is optimaal toegepast wanneer er in het order-to-cash proces binnen het industriële bedrijf zo weinig mogelijk menselijk handelen meer aan te pas komt. Dat kan alleen wanneer alle genoemde technologieën automatisch en naadloos met elkaar samen werken.

Een voorbeeld: Een lijmfabrikant krijgt een order van een klant via het digitale klantenportaal welke de order informatie automatisch doorzet naar het ERP. Het ERP zet de order nominatie automatisch op de gewenste productie dag door naar het MES. Vanuit het MES wordt de order omgezet van een administratieve order naar een fysieke order en digitaal doorgezet naar de juiste productiestraat. De productiestraat voert automatisch de order uit tot en met de distributie en koppelt automatisch de gewenste productie data terug. De klant ontvangt uiteindelijk vanuit het systeem een bericht dat zijn order is geproduceerd en op transport is gestuurd.

Industriële automatisering gaat veel verder dan de meeste mensen denken, en ook veel verder dan de meeste bedrijven nu hebben geïmplementeerd. Het is eigenlijk een totaalconcept dat menselijk handelen binnen de industrie tot het absolute minimum beperkt, het liefst zelfs helemaal voorkomt. De trendy term hiervoor luidt: Autonomous Operations. – Pascal Booden, Commercieel Manager DWG.

Waarom automatiseren?

Automatisering levert concreet de volgende voordelen op:

  • De productkwaliteit stijgt: je kunt ervoor zorgen dat er precies aan de specificaties wordt voldaan. Dit zorgt voor een grotere efficiëntie. De kans op menselijke fouten neemt hierdoor af.
  • Het biedt mogelijkheden in een krappe arbeidsmarkt: door het automatiseren van productieprocessen kun je de productie verhogen door meerdere projecten tegelijk te laten lopen met een hogere snelheid en nauwkeurigheid. Zo heb je minder werknemers nodig, wat leidt tot besparingen op personeelskosten.
  • Verhoogde arbeidsveiligheid: als er met gevaarlijke materialen of producten wordt gewerkt, kan automatisering helpen om menselijke interactie te minimaliseren. Zo wordt het werk veiliger.
  • Het werkplezier wordt verhoogd: door het automatiseren van routinematige taken, kunnen medewerkers zich richten op activiteiten die meer uitdaging bieden, wat het werkplezier vergroot.
  • Automatisering verdient zichzelf terug: wanneer je investeert in de automatisering van het productieproces of delen ervan, is er minder menselijke arbeid nodig, waardoor arbeidskosten dalen en de snelheid en productiviteit toenemen.

Wat is de connectie tussen automatisering en digitale transformatie?

Door te automatiseren kun je van mensenwerk machinewerk maken en wordt dat werk gedigitaliseerd. Maar het grootste voordeel in relatie met de digitale transformatie is dat je tegelijkertijd ook de data stromen automatiseert en consistent maakt. Die consistente productiedata stelt bedrijven beter in staat om uiteindelijk data gestuurd te gaan werken wat voor veel bedrijven een eerste doel is.

Ook het komende jaar staat digitale transformatie hoog op de agenda bij veel bedrijven. Onderzoek van McKinsey toont aan dat 9 op de 10 bedrijven denkt dat hun bedrijfsmodel in de komende jaren moet veranderen – als hun model nog niet is aangepast. Het is belangrijk om met een doordacht stappenplan aan de slag te gaan binnen de organisatie.

We zien dat bedrijven, gedreven door bepaalde pijnpunten, op dit moment heel graag en snel digitaal willen transformeren. Om succesvol hierin te zijn, is het wel zaak om dit integraal te behandelen. Niemand heeft namelijk iets aan een fancy KPI-dashboard wanneer het niet de beschikking heeft over de juiste kwalitatieve data vanuit de diverse automatiseringssystemen. – Pascal Booden, Commercieel Manager DWG.

DWG neemt je aan de hand van zeven sessies mee in de weg naar Industry 4.0. Dit doen wij door middel van zeven kennissessies door het jaar heen. In iedere kennissessie komt een onderwerp aan bod die van belang is om bij Industry 4.0 te komen. Ben jij benieuwd hoe je industriële automatisering in kunt zetten voor jouw organisatie? Schrijf je in voor onze eerste kennissessie: Automatisering.