EnergyFood & BeverageInfraTank Terminals

Geïntegreerde engineering: ‘verrek, zit dat zo?!’

door 6 september 2021augustus 21st, 2024Geen reacteis

Bij DWG schrijven we aan de lopende band artikelen. Blogs over de nieuwste technieken en systemen, verhalen van DWG’ers en hier en daar een opiniestuk. Wat we hopen te bereiken? Dat u een gevoel krijgt van: ‘verrek, zit dat zo?!’. Uit een eerdere poll kwam een duidelijk winnend onderwerp naar voren: geïntegreerde engineering. Het resultaat? Dat is deze blog, veel leesplezier!

Uitvindingen met impact

Gemak dient de mens. Dat is misschien wel het oudste spreekwoord in de wereld. De behoefte aan gemak heeft ertoe geleid dat de mens steeds verder is gekomen in de ontwikkeling. Van boomstammen tot het wiel, van paarden tot motoren, van voer- en vaartuigen naar vliegtuigen.

Uiteindelijk hebben deze impactvolle uitvindingen ook geleid naar de IT-wereld waar we nu in leven. Kunt u het zich nog herinneren dat de PC in het begin nog een veredelde tekstverwerker was? Inmiddels zijn alle systemen aan elkaar gekoppeld en maken apparaten elkaar (en de mens) steeds slimmer.

Van faxen naar systeemintegratie

Zelf kom ik uit de tijd dat ik als verkoopmedewerker binnendienst de opdrachten in het verkoopsysteem zette, zodat de sales manager over de maandelijkse omzetten kon rapporteren. Tja, dan hebben we het over eind jaren ‘90. Met het uitgeprinte papiertje – en de opdracht eraan vastgeniet – kwam ik dan bij de afdeling administratie, een paar meter verderop. Die afdeling had op zijn beurt weer een systeem om de inkopen in te kloppen. Uiteraard werd alles uitgeprint en in grote mappen gestopt, zodat de opdrachten altijd terug te vinden waren.

Fun fact: de opdrachten kwamen binnen via de fax of per post. Bedrijven die geen fax hadden gaven hun opdrachten telefonisch door. Wat omslachtig allemaal hè? Gelukkig heeft de integratie van al deze systemen tot heel veel tijdsbesparing geleid.

Hoe werkt systeemintegratie in de industrie?

Maar, hoe zit dat in de industrie? Van oorsprong ijlt de industrie altijd een beetje na op de kantoorautomatisering. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat de installaties altijd in productie moeten blijven. Stilstand kost immers veel geld.

De PLC- en HMI-schermen waren een goede vervanger van de relaisbesturing. Totdat het DCS-systeem in de jaren ‘70 werd geïntroduceerd. Dit was het eerste systeem waar het bedieningsgedeelte en het besturingsdeel volledig geïntegreerd waren en voorzien waren van standaard functieblokken.

Deze systemen werden direct geadopteerd door de olie- en gasindustrie. Voor de voedingsindustrie en de maakindustrie was het DCS-systeem nog een brug te ver. Gelukkig zijn er in de jaren ‘90 systemen bijgekomen zoals de PCS7 van Siemens. Deze ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat ook andere industrieën de overstap maakten naar geïntegreerde engineering.

Geïntegreerde engineering in industriële automatisering

In deze tijd is het eigenlijk vrij normaal om geïntegreerde engineering toe te passen voor minder complexe industriële automatiseringsvraagstukken. Zo heeft Siemens een paar jaar geleden weer een extra stap gezet dankzij de introductie van TIA Portal en de nieuwe S7-1200 en S7-1500 PLC’s.

Alle belangrijke automatiseringscomponenten zijn geïntegreerd in TIA Portal en alles kan geprogrammeerd worden. Denk bijvoorbeeld aan controllers, aandrijvingen tot HMI, veiligheid, Motion Control, randapparatuur en zelfs energiemanagement. Een consistente database en bibliotheken met veelgebruikte functies maken de engineering sneller en eenvoudiger. Meerdere mensen kunnen tegelijkertijd toegang krijgen tot een project. Daarnaast gebeurt de synchronisatie automatisch en de taken kunnen flexibel worden verwerkt en tegelijkertijd worden uitgevoerd: zowel apparaatgericht als taakgericht. Engineering in de cloud is ook meegenomen in deze oplossing. En houd u zich vast: de komende jaren wordt er gegarandeerd nog véél meer doorontwikkeld.

Ook de software-integratie tussen disciplines onderling heeft zich flink doorontwikkeld. Steeds meer bedrijven zien de voordelen van een geïntegreerd systeem. In zo’n systeem kunnen process-, software- en hardware engineers samenwerken en tot een gezamenlijk resultaat komen. Een wijziging in een P&ID wordt namelijk automatisch doorgevoerd in de software en andersom.