Hoe wij AI inzetten voor efficiëntere processen en installaties. Artificial intelligence (of kunstmatige intelligentie) is tegenwoordig een hot topic. Ook wij richten ons hier steeds meer op. Maar, u zult je misschien afvragen: wat is artificial intelligence eigenlijk precies? Hoe gaan wij het in de toekomst inzetten? En wie wordt binnen DWG het aanspreekpunt voor slimme kunstmatige algoritmes? U leest het in dit blog!
Wat is kunstmatige intelligentie eigenlijk?
Kunstmatige intelligentie is een breed begrip, maar samengevat gaat het om het slim maken van machines of objecten. De ‘intelligentie’ van een systeem wordt bepaald door het onderliggende algoritme. Twee manieren om een systeem intelligent te maken zijn: regels handmatig coderen en data gebruiken om beslissingen te nemen of analyses op te doen. U hebt dagelijks te maken met kunstmatige intelligentie. Denk maar eens aan de computer of telefoon die u nu gebruikt. Of wat dacht u van de algoritmes van Google en Facebook? Zelfs de systemen in je auto (bijvoorbeeld ABS) maken gebruik van artificial intelligence.
Machine Learning
Artificial intelligence bestaat uit verschillende stromingen. Samen met onze klanten houden wij ons het meeste bezig met Machine Learning. Kort samengevat is Machine Learning: ervoor zorgen dat computeralgoritmes zelflerend worden en zichzelf steeds kunnen optimaliseren op basis van data en input. Zonder menselijke begeleiding dus.
Om met Machine Learning aan de slag te kunnen, moet er genoeg data beschikbaar zijn. Daarom slaan we de procesdata voor een lange termijn op, zodat we die vervolgens kunnen analyseren. Het is ook mogelijk om nog meer data te verzamelen, door middel van het plaatsen van extra sensoren. Uiteraard proberen we dit op een efficiënte, flexibele en rendabele manier te doen.
Waarom gaan we aan de slag met AI?
Sinds kort zijn we gestart met ons innovatieplatform. Hierop kun je als klant, medewerker of relatie van DWG jouw ideeën of inzichten tot leven brengen. Via dit platform krijgen we een steeds beter beeld van jouw behoeften. Vooral op het gebied van innovatie is er veel vraag naar het efficiënter laten draaien van processen en installaties. Het reduceren van energieverbruik én het optimaliseren van kwaliteit spelen hierbij een belangrijke rol. En dan komt kunstmatige intelligentie goed van pas! We verzamelen zoveel mogelijk data en laten hierop analyses los. Zo komen we steeds tot nieuwe en nog betere inzichten.