Plant Engineering Software. Siemens COMOS is uw grote vriend als u de gehele lifecycle van een installatie in kaart wilt brengen, van concept tot en met onderhoud. Met dit engineering platform kunt u integraal ontwerpen, monitoren en onderhouden. Daarnaast kunt u met COMOS de planning, organisatie en operatie inmeten. Daar plukken al onze afdelingen de vruchten van, omdat de tool ervoor zorgt dat wij naadloos multidisciplinair kunnen samenwerken. Wat zijn nog meer voordelen van COMOS? Dat leest u in dit artikel!
Wat is COMOS?
COMOS is een innovatief softwareprogramma dat – net als DWG – van alle markten thuis is. Het wordt gebruikt door onze process-, hardware- en software-afdelingen tijdens alle projectfasen. COMOS helpt ons voornamelijk om efficiënter en kwalitatiever te werken, zodat we de time-to-market voor de nieuwe installaties van nieuwe klanten kunnen verkorten.
Daarnaast zetten we COMOS in om naadloos over te gaan van de project/engineeringsfase naar de onderhoudsfase. Door de onderhoudsstrategieën en parameters ook in de objectenbibliotheek op te nemen, is een moeizame overdracht van project naar onderhoud verleden tijd. Kortom: het gat tussen CAPEX en OPEX wordt op deze manier gedicht.
Een shared library
Om samen te kunnen excelleren voor onze klanten is een naadloze overdracht van informatie een must. COMOS maakt dit mogelijk door gebruik te maken van één gemeenschappelijke database, waardoor de meest recente data altijd direct beschikbaar is. Wij kunnen met een gerust hart slapen ‘s nachts, omdat we 100% kunnen vertrouwen op de data. Bovendien helpt het ons om sneller te werken en beslissingen te maken. Geen ‘uhm’, ‘nou’, ‘misschien’, maar doorpakken met een duidelijk doel voor ogen.
Ter illustratie: een process engineer ontwerpt een klep voor een installatie. En omdat hij de eerste is die dit ontwerp in COMOS maakt, komt dit ontwerp in de objecten bibliotheek terecht. Vanuit deze bibliotheek hebben alle afdelingen toegang tot deze basisuitwerking van de klep. En is er uiteindelijk een wijziging nodig? Geen probleem. Dit pas je gemakkelijk aan in COMOS, waarna u eenvoudig de benodigde tekeningen en/of software opnieuw genereert.
Een ander voordeel van COMOS is dat hij modulair is opgebouwd. Wat het voordeel daarvan is? De juiste puzzelstukjes kunnen gekozen worden om het project te realiseren. Deze structuur maakt een optimale integratie met andere softwaresystemen mogelijk.
Data, data en nog eens data
Een waterdichte dataoverdracht is essentieel. Daarom maken we gebruik van COMOS als een objectgeoriënteerd engineering- en ontwerpsysteem. Een paar dure woorden, maar wat we in feite bedoelen is dat de process engineer daardoor sneller en moeiteloos met de detailengineering kan beginnen. Doordat de nodige objecten onderling zijn geïntegreerd, is de engineer minder tijd kwijt aan het handmatig controleren van lijsten en datasheets. En dat scheelt ons een hoop tijd.
Tot slot koppelen we COMOS aan het procescontrolesysteem, zodat we live data kunnen bijhouden en deze kunnen gebruiken voor het onderhoud van de installatie. Daarnaast kunnen we de teruggekoppelde informatie vervolgens weer gebruiken om een volgende installatie nog beter te ontwerpen.