Een geolied stoomnet voor Bunge Loders Croklaan! In veel food- en non-food producten zijn tegenwoordig plantaardige oliën en vetten verwerkt. Ze brengen het eten op smaak en zijn ook nog eens functioneel van aard. Eén van ‘s werelds bekendste producenten en toeleveranciers van zaad- en tropische oliën is Bunge Loders Croklaan. Dit Nederlands-Amerikaanse bedrijf, gevestigd in Wormerveer en op de Rotterdamse Maasvlakte, vroeg ons de metingen van het stoomnet te evalueren en een optimalisatie-advies uit te brengen. Maar natuurlijk!
Zaad- en tropische oliën: een goed alternatief?
Bunge Loders Croklaan produceert en verwerkt onder andere palmolie, zonnebloemolie, sojaolie en koolzaadolie. Deze oliën zijn geschikt voor een heel breed scala aan eetbare eindproducten. Denk bijvoorbeeld aan soepen, sauzen, babyvoeding, deeg en dierenvoeding. Maar ook voor non-food producten zijn plantaardige oliën een goed alternatief. Wat dacht u van biobrandstof voor in uw auto? Of de gezellige duurzame kaarsen die u ‘s avonds aansteekt? Ze zijn er dankzij de innovatie technieken binnen de plantaardige olie-industrie.
De productie op stoom houden
Nu nemen we u graag even mee in ander verhaal: het productieproces van Bunge Loders Croklaan. In dit productieproces speelt stoom een essentiële rol. Zo wordt stoom gebruikt voor het verwarmen van productieprocessen, het opwekken van stroom, warm houden opgeslagen goederen en zelfs voor het verwarmen van verschillende gebouwen. Multifunctioneel, zo’n stoomsysteem.
Maar wat is nu het rendement van het stoomnet? Welke kosten brengt de stoomproductie met zich mee? Wordt de energie uit de stoomproductie optimaal benut? En is de capaciteit van het stoomnet goed gedimensioneerd? Met deze vragen klopte Bunge Loders Croklaan bij ons aan.
In kaart brengen → evalueren → optimaliseren
Stap 1 was het in kaart brengen van de metingen van het stoomnet. Vanuit die analyse konden we het huidige systeem van A tot Z evalueren. Dit alles werd in rap tempo gefixt door Nicolai Vermeulen, process engineer bij DWG. Hij heeft al veel ervaring met fabrieksprocessen en was daarom de aangewezen persoon voor deze klus. Samen met Bunge Loders Croklaan heeft Nicolai een plan van aanpak geschreven. Het doel van dit plan? Dat was om de bedrijfszekerheid van het stoomsysteem te waarborgen en om de mogelijkheden in kaart te brengen voor verdere optimalisatie van het stoomnet. Dit geeft Bunge Loders Croklaan alle handvatten die nodig zijn om stappen vooruit te zetten.
De tevredenheid van onze klant
“Gedurende dit project heeft Nicolai goed samengewerkt met de diverse mensen van Bunge Loders Croklaan en ervoor gezorgd dat er een goed rapport is gekomen waar wij weer verdere acties op kunnen ondernemen. Wij zijn tevreden over de aanpak van DWG.”
Ron Henneman, Manager Global Process Engineering, Bunge Loders Croklaan
Kennismaken? Graag!
Bent u opzoek naar specialisten op het gebied van soft- of hardware? Of een consultant die meedenkt uw vraagstukken te doorgronden? Wij luisteren graag naar uw verhaal! Neem contact met ons op. Dan drinken we met elkaar een kop koffie.