ConsultancyEnergyFood & BeverageIndustriële automatiseringInfraTank Terminals

Systemen migreren – wat komt er allemaal bij kijken?

door 11 april 2022augustus 21st, 2024Geen reacteis

Waar richten migraties zich op? Het is duidelijk: op het verhogen van de efficiëntie en de beschikbaarheid van een geautomatiseerde installatie en het verlengen van de levensduur. Migreren kan op twee manieren: het updaten van installaties door verouderde delen te upgraden óf vervangen. Dit kan betrekking hebben op één of meerdere onderdelen binnen de automatiseringssystemen.

End of life

Als een systeem niet meer ondersteund wordt door een software leverancier spreek je van ‘end of life’. Soms is het nog mogelijk om door middel van upgrades het systeem weer compatible te maken. Een end of life systeem kan echter ook issues met zich meebrengen die mogelijke gevolgen kunnen hebben voor het productieproces. Nieuwe software wordt vaak aanbevolen om negatieve effecten uit te sluiten.

Als een systeemuitbreiding niet meer mogelijk is, de installatie niet meer voldoet aan de wetgeving en er geen ondersteuning meer kan worden gegarandeerd dan is een volledige migratie nodig. Het is een absolute noodzaak om downtime te voorkomen en steeds hoger wordende onderhoudskosten tegen te gaan.

Samenwerken met DWG

DWG maakt op het gebied van migreren het verschil door de samenwerking tussen hardware en software. DWG heeft uitgebreide kennis met betrekking tot migratie op beide vakgebieden. Veel DWG projecten bestaan uit migratie opdrachten en doordat wij bij veel bedrijven projecten uitvoeren zien we ook dat veel bedrijven werken met systemen waar 20 jaar gelden in is geïnvesteerd. Dat betekent dat er behoefte is aan nieuwe systemen. Een PLC gaat ongeveer 15 jaar mee en systeemleveranciers ontwikkelen PLC oplossingen continu door, de economische levensduur is dus veel korter dan de technische levensduur. Mede daardoor zijn er na een bepaalde tijd sommige typen systemen niet meer leverbaar. Aan de andere kant zien wij dat er nog steeds veel oude S5 systemen, ontwikkeld in de jaren ’80 in omloop zijn. Deze draaien in productieomgevingen nog mee omdat ze worden onderhouden met onderdelen die in omloop zijn.

Kennis en ervaring van jong en oud

Als een fabriek uitgebreid moet worden is er soms nieuwe en oude systeem kennis nodig. Door veroudering en nieuwe jonge mensen in het vak is het niet altijd even makkelijk om oude systeemkennis te hebben en toe te passen. Systemen van tegenwoordig hebben veel nieuwere features en kunnen meer. Een gevaar voor bedrijven is dat ze niet meer helemaal weten hoe het werkt. Het is zaak dat bedrijven meer en meer platformen gaan gebruiken die open zijn. DWG helpt hierbij. Hoe? Door een team van jonge en oude bevlogen engineers in te zetten!

Het plezier van DWG

Het pijnpunt van migreren is dat het om grote investeringen vraagt maar geen directe productiewinst oplevert. Bij DWG helpen we altijd extra. Wij denken samen met de klant mee om de huidige business case toch beter te maken. Zo delen wij graag onze kennis op het gebied van beschikbaarheid en productie borging.

Redenen om samen te werken met DWG

– De partner die een stap extra zet om langdurige klantrelaties op te bouwen;
– Kennis en ervaring in kleine en grote migratie projecten;
– Erkend systeemintegrator, kennis van diverse fabricaten;
– We denken niet alleen mee over de industriële automatisering, maar we kunnen ook onze IT kennis inzetten;
– 24/7 service en
– We zorgen voor een goede voorbereiding zodat migraties en updates in de gewenste stilstand gerealiseerd kunnen worden.

Track record waar we trots op zijn

Lees onze cases, deze geven een beeld van een aantal migratieprojecten die we in de loop der jaren hebben uitgevoerd.

We hebben ook een aantal leuke blogs geschreven met een nostalgische kwinkslag en een aantal tips en trucs om rekening mee te houden in migratieprojecten.