Donderdag 21 september 2023: die dag staat op het netvlies gebrand van Teun Kalle, Teamleider Reliability Engineering bij afvalverwerker AVR en zijn team. Hun grootste nachtmerrie werd werkelijkheid. Een grote brand verwoestte een groot deel van de installatie op hun locatie in  Rozenburg.

Teun: “Ik reed achter een reeks brandweerauto’s aan en zag al vrij snel dat het AVR-terrein was afgesloten. Tot mijn grote schrik stond de E-centrale, waar de turbines staan in brand. De 1e prioriteit was om samen met de afdeling onderhoud  zo snel mogelijk de energie van de installaties af te halen. Toen na enkele uren de brand onder controle was werd er met drones door de fabriek gevlogen om de situatie te analyseren en vuurhaarden op te sporen. Toch laaide de brand na het blussen ’s nachts weer op en is uiteindelijk nadat de schade beperkt was toch een groot deel van de installatie afgebrand. 

Realisatie nieuwe installaties
AVR en DWG sloegen de handen ineen voor de realisatie van de nieuwe installaties: van de conceptuitwerking tot aan nieuwe energievoorzieningen. Daarbij ondersteunt DWG AVR bij de engineering van de nieuwe installaties. Ard Mackloet, Lead Engineer bij DWG: “Door jarenlange samenwerking is de drive ontzettend groot om vanuit een echte ondernemingsmentaliteit de engineeringsvraagstukken voor AVR op te pakken. We hebben anders gewerkt dan gebruikelijk is. “Voordat de detailengineering gereed was hebben we de meeste materialen al moeten bestellen. Tijdens levertijden deden we de detail engineering”. Hier helpen we letterlijk onze opdrachtgever mee uit de brand.

Wat er tijdens het project centraal staat? Flexibele oplossingen en snelle levertijden zijn het belangrijkst lichten Teun en Ard toe.
AVR zet namelijk restafval om in stadswarmte en voorziet in stoomlevering. Doordat de verbrandingsovens nu niet kunnen werken is er een tekort op de productie van stadswarmte. Ook ligt er een grote uitdaging op het gebied van restafvalverwerking door de uitval van de installaties.

Pragmatisch
Teun en zijn team kwamen na de brand bijeen en maakten op pragmatische wijze een werkplan. De eerste stap was de realisatie van tijdelijke voorzieningen zoals werkplekken en nooddiesels voor belangrijke procesonderdelen. Daarna volgde het denkproces over nieuwe oplossingen voor de installaties die waren afgebrand. Die oplossing is samen met DWG uitgewerkt. Ook wilde AVR af van de nooddiesel voorziening. Hiervoor heeft DWG meerdere locaties met een energievoorziening onder de loep genomen en er is op elke locatie een tijdelijke elektra voorziening aangesloten.

Teun en Marcel Kooman, projectleider bij AVR, zijn trots op de betrokkenheid en werkwijze van DWG. Teun: “DWG ontzorgt heel goed. Als er uitdagingen of problemen zijn is het vaak al opgelost voordat ik het te horen krijg. Ook onder hoge druk weet DWG te presteren!”

Teamwork
Marcel heeft in zijn loopbaan bij AVR wel 30 strategische projecten begeleid samen met Teun en het team van DWG. De brand bij AVR was verwoestend en heeft er toe geleid dat een groot deel van de elektriciteitsvoorziening van AVR opnieuw moet worden aangelegd. Om zo’n gebeurtenis te herstellen is een goed team én snelheid van groot belang, vertelt Marcel. “DWG loopt 10 jaar mee bij AVR wat een groot voordeel is na zo’n brand. We konden gelijk van start gaan en de capaciteit opschalen. DWG kan echt snelheid maken. Het bedrijf is wendbaar en de medewerkers zijn uitzonderlijk flexibel. Daarnaast is het tegenwoordig lastig om kwalitatief goed personeel te vinden maar aan het team van DWG hebben wij heel veel. Er is nu een team van 13 DWG en partner medewerkers die bezig zijn met de elektrische engineering. Ze denken tot in detail met ons mee en betekenen veel voor ons op technisch gebied. Ook Ard gaat als Electrical Lead Engineer, op basis van een basic gedachte snel aan de slag waardoor we met elkaar binnen twee jaar een nieuwe installatie hebben staan. Hier zijn we super dankbaar voor.”