DWG bestaat 10 jaar! En dat vieren wij. Naast diverse activiteiten plaatsen we iedere maand een blog waarin een van onze langstzittende collega’s terugblikt op de afgelopen 10 jaar en vooruit kijkt naar de toekomst. John Tull werkt sinds 2016 bij DWG op de Hardware afdeling als Senior Electrical Engineer. Tull voelt zich als een vis in het water bij DWG: “Ik vind het een hele mooie prestatie dat een klein bedrijfje zich in 10 jaar tijd heeft ontpopt tot een organisatie met meerdere vestigingen, diverse klanten én leuke collega’s.”

Hoe kijk je terug op de afgelopen 10 jaar?

“Mijn eerste werkdag kan ik mij nog goed herinneren. Het eerste wat mij opviel, was dat het een heel jong bedrijf was met gedreven mensen die keihard werken. Destijds zaten we in een oud kantoortje op KTM oftewel ‘de kraamkamer van DWG’.  In de afgelopen 8 jaar heb ik hier een hele ontwikkeling doorgemaakt en ontzettend veel ervaring opgedaan. Nog steeds heb ik goede herinneringen aan mijn tijd hier en de projecten die ik heb gedaan, maar ook aan de collega’s waarmee ik zowel intern als extern mocht samenwerken.”

Welke veranderingen heb jij gezien binnen de industrie?

“De meeste veranderingen vinden plaats op het gebied van energiebesparing en milieu. Op het gebied van energie kun je denken aan energiemonitoring van elektrische energie, stoom en stikstofverbruik. Bij milieu gaat het bijvoorbeeld om Regeneratieve Thermische Oxidiser (RTO), een ontgassingsmethode welke leidt tot 98 procent minder C02-emissie, minder fijnstof, minder NOx-emissie en kostenbesparing. Daarnaast maakt de industrie momenteel een migratie door van ProfiBUS naar ProfiNET en komen er steeds nieuwe generatie hardware componenten op de markt. Ook hebben we Internet of things (IoT) en Comos gehad. Op dit moment is Artificial Intelligence een hot topic, maar de tijd zal uitwijzen wat voor veranderingen dit in de industrie teweeg zal brengen.”

Hoe is jouw rol in de loop der tijd veranderd?

“Het geven van advies en rekening houden met toekomstige technische ontwikkelingen is nu een belangrijk aspect van mijn werk. Hierbij hou je bijvoorbeeld rekening met de mogelijke uitfasering van oude techniek die steeds slechter beschikbaar wordt. De klant is hier zich niet altijd bewust van. Het is onze taak om dit risico tijdig te signaleren en advies uit te brengen, en ook kansen voor ons zelf te creëren.”

Welke belangrijke lessen heb jij geleerd gedurende deze 10 jaar bij DWG?

“’Assumption is the mother of all mistakes’. Een misverstand is namelijk snel geboren en zeker als techneut kan je er niet zomaar vanuit gaan dat zij jouw taal wel begrijpen. Als je twijfels hebt over de “As-buit” informatie controleer het nog een keer extra, maak nog een extra foto, en vraag jezelf af: klopt de tekening wel? Dat zal je een hoop ellende besparen. Daarnaast heeft het werken on site met alle disciplines en verschillende onderaannemers, geleid door goede projectleiders, mijn professionele groei beïnvloed. Je leert in een korte tijd veel nieuwe mensen kennen en bouwt tegelijkertijd relaties op met mensen die je dagelijks ziet en nodig hebt. Natuurlijk kun je uit een boek veel leren, maar je leert het meest van de praktijk en de mensen om je heen.”

Waar ben je het meest dankbaar voor in jouw carrière bij DWG?

“Ik ben dankbaar voor alle mooie projecten waar ik aan heb mogen werken en tegelijkertijd ook de mensen waarmee ik samen heb mogen werken. Voor de komende jaren hoop ik dat DWG een groter marktaandeel weet te veroveren en het portfolio kan diversifiëren met verschillende sectoren.”