Productieomgevingen optimaliseren door efficiënter werkende machines en productielijnen? Dit kun je bereiken door het inzetten van de methode ‘Overall Equipment Effectiveness’ (OEE). In deze blog lees je wat het is en wat je ermee kunt. Laat de techniek even los en stap in de wereld van digitaal werken.
Wat houdt de OEE-methode in?
Het meten van de Overall Equipment Effectiveness (OEE) hoort oorspronkelijk bij de Japanse verbetermethode Total Productive Maintenance (TPM) en is gelinkt aan Lean Manufacturing. Een heel korte definitie van de Overall Equipment Effectiveness (OEE) is de verhouding tussen de hoeveelheid goede producten die een productiemiddel aflevert en het maximaal haalbare. Om de OEE te berekenen worden een aantal factoren met elkaar vermenigvuldigd, waaronder de machinebeschikbaarheid, de machineprestatie en de kwaliteit.
Deze methode wordt veel ingezet in de ‘maakindustrie’ waarbij je kunt denken aan markten zoals: Food & Beverage en Fine Chemicals. In deze markten spelen kleine marges een grote rol en is er altijd behoefte om het maximale binnen de kleine marges te behalen.
Waar zet je de OEE-methode voor in?
Heb je geen idee hoe jouw machines en productielijnen optimaal kunnen presenteren? Gebruik dan de OEE-methode. Je zult verrast staan van de inzichten. Niet schrikken, want dit legt mogelijk ook een pijnpunt – of meerdere – in jouw organisatie bloot. Maar, dat betekent wel mogelijkheid tot verbetering! Een greep uit de inzichten die wij hebben gezien bij opdrachtgevers, en aan de grondslag hebben gelegen van verbetertrajecten, zijn:
- Het efficiënter kunnen inplannen van orders;
- Het op voorhand nog beter inplannen van onderhoud;
- Het sturen op verbeteringen tussen productielijnen;
- Het inzetten van KPI’s onder werkploegen om de motivatie te vergroten.
Het belang van data
Om tot inzichten te komen, heb je voor de OEE-methode ook data nodig. DWG kan helpen om zaken te meten of data uit SCADA of PLC’s te halen. Losstaande data kun je niet optimaal analyseren. Daarvoor raden wij altijd aan om een dashboard te gebruiken. Ook hier is veel in mogelijk, van standaard dasboards tot maatwerk dashboards. Met behulp van het dashboard is het mogelijk om een analyse te maken. Hier kun je zelf én samen met ons als System Integrator mee aan de slag gaan. Vragen? Wij denken graag met je mee!
OEE is een pragmatische en concrete methodiek die eenvoudig is in te zetten met systemen die al in gebruik zijn of nieuw worden geleverd door jouw System Integrator. Het helpt de voordelen van digitalisatie te behalen: aan de hand van beschikbare informatie direct jouw bedrijf aansturen voor meer rendement.
Ben jij benieuwd hoe je digitalisering in kunt zetten voor jouw organisatie? DWG neemt je aan de hand van 7 kennissessies mee in de weg van industry 2.0 naar industry 4.0. In iedere kennissessie komt een onderwerp aan bod dat van belang is om bij industry 4.0 te komen. Schrijf je nu in voor onze tweede kennissessie: Digitalisering!