In Rotterdam bevindt zich een van onze opdrachtgevers met een veelzijdig portfolio: Olenex. Deze joint venture tussen ADM en Wilmar is gespecialiseerd in het omzetten van plantaardige oliën- en vetten tot ruwe grondstoffen en speciale klantgerichte oplossingen. In 2022 heeft Olenex zich ingezet om in Nederland een One-Stop-Shop (OSS) te worden, en met succes. De nieuwe verpakkingsfabriek, een product development lab en een Olenex Experience Centre in Zaandam maakt het mogelijk oliën in verschillende vormen te produceren, te verpakken en vervolgens klanten tailor-made te bedienen. Zo kan Olenex aan de groeiende vraag naar specialistische producten voldoen. Als samenwerkingspartner heeft DWG Olenex ondersteund in het proces om dit greenfield project te realiseren.

De juiste kennis

In maart 2022 diende Olenex een automatiseringsaanvraag in bij DWG voor een nieuwe fabriek in Zaandam. Het betrof een braakliggend terrein. Olenex streefde ernaar om in juni 2023 operationeel te zijn, een ambitieuze deadline. De nieuwe fabriek in Zaandam is vanaf de tekentafel ontworpen om de productie, distributie en klantbeleving te integreren. Een belangrijke mijlpaal in dit greenfield project was het verplaatsen van de bestaande verpakkingslijn uit Hamburg naar Zaandam, met minimale downtime als doel.

“Door middel van een samenwerking, tussen DWG-experts en een ervaren team van engineers van Olenex uit binnen- en buitenland, is er in een zeer korte tijd veel specialistisch projectwerk verricht. De teams spraken dezelfde taal en hierdoor is het succes van Olenex Zaandam verwezenlijkt,” aldus Menno Ringeling, Plant Manager Olenex.

DWG heeft alle elektrotechnische ontwerp- en tekenwerkzaamheden uitgevoerd met Eplan, gebaseerd op informatie van het engineeringsteam van Olenex. Van besturingspanelen tot remote I/O (RIO-) panelen, Motor Control Center (MCC) en montage technische tekeningen: DWG heeft alles zorgvuldig ontworpen, de ervaren engineers hebben in korte tijd goed nagedacht over de benodigde hardware oplossingen en onderdelen met als doel om de ambitieuze deadline van het project te halen.

Een gedetailleerd proces

In de volgende fase van het project ging DWG aan de slag met Industrial Automation, met behulp van een gecertificeerd PCS 7 software engineering team met uitgebreide ervaring binnen markten Tank Op- en Overslag en Food & Beverage. Het team heeft een systeem opgebouwd op basis van PCS 7, in combinatie met remote I/O door de gehele fabriek op basis van ET200SP HA. Dit om de gehele fabriek te besturen, met de nadruk op uitgebreide diagnostiek voor toekomstige behoeften. DWG heeft de virtuele oplossing van SIVaaS ingezet in plaats van Industriële PC’s, dit heeft ervoor gezorgd dat alles op tijd in bedrijf gesteld kon worden.

De automatisering omvatte het innameproces van oliën vanaf tankwagens, distributie via verschillende tanks naar de diverse processing tanks, en communicatie naar de verpakkingslijnen. Standaard werkt DWG volgens het V-model, wat garant staat voor een gestructureerde aanpak van ontwerp tot afname. Zo kunnen we fouten minimaliseren en onnodige tijdsverspilling voorkomen.

Ondersteuning van A tot Z

DWG heeft het project van A tot Z ondersteund. Naast het gerealiseerde automatiseringssysteem heeft partner Hellebrekers onder leiding van DWG de elektrotechnische installatie gerealiseerd om het systeem en de procesonderdelen te voeden en te koppelen. Na oplevering is DWG wekelijks aanwezig om de fabriek te optimaliseren. Dankzij een Service Level Agreement voeren wij gewenste wijzingen door en leveren ook bij calamiteiten de juiste service.

“DWG heeft van de basis engineering tot aan de projectoverdracht laten zien dat er uitstekende technische kennis beschikbaar is. Die kennis in combinatie met de goede relatie en communicatie tussen Olenex, DWG en andere betrokken partijen heeft geleid tot een zeer succesvolle procesimplementatie. De mijlpalen in de planning zijn behaald en de vereiste kwaliteit is geleverd. Hierdoor is Olenex een betrouwbaar en competent bedrijf voor haar klanten,” aldus Raul Milla Perez, European Project Manager Olenex.

Onze expertise

Voor dit greenfield project heeft DWG expertise toegepast in de volgende vakgebieden: Cyber Security, Electrical Installations, Industrial Automation, Instrumentation, Project Management en Process Engineering.

“Veel van onze nieuwe functionele ontwikkelingen, op het gebied van vetten, starten op kleine schaal in Zaandam. Bij succes kan er vanuit de nieuwe fabriek worden opgeschaald naar bulkleveringen. De locatie Zaandam is een belangrijke schakel in onze strategische roadmap naar 2030,” aldus Marco Herpers, General Manager Olenex.

Kennismaken?

Bent u op zoek naar specialisten op het gebied van Industrial Automation? Of een consultant die met u meedenkt om uw vraagstukken te doorgronden? Wij luisteren graag naar uw verhaal! Neem contact op met een van onze Sales Managers: Carlo Canter Visscher, Bas de Koningh, Lydia Bastiaansen, Mounssif el Hiri.