ConsultancyData technologieEnergyIndustriële automatisering

Het belang van slim energiemanagement in de industrie

By 2 mei 2024augustus 21st, 2024No Comments

Wat is het energieverbruik van mijn verschillende productielijnen? Of: hoe digitaliseer ik mijn meterstanden en krijg ik beter en sneller inzicht in mijn verbruik? Klanten hebben steeds meer energievraagstukken. Dit merkt ook Guus Bruijns, consultant bij DWG. Slim energiemanagement wordt een steeds belangrijker onderdeel van het productieproces.

Wat is slim energiemanagement?

Guus: “Slim energiemanagement is het op een dieper niveau kunnen monitoren van het verbruik van bijvoorbeeld een installatie. Hierdoor heb je inzicht, kun je focuspunten bepalen en uiteindelijk energie besparen.”

Vergelijk het met je huisaansluiting thuis: je hebt een aansluiting bij een netbeheerder, krijg elektra binnen en hebt groepen in je meterkast zitten. Daarachter zitten allerlei verbruikers, zoals de koelkast en de wasmachine. Tegenwoordig zijn er veel apps om het verbruik daarvan in te zien. Maar in de industrie wordt dit nog niet vaak toegepast.

Machines in een fabriek worden bijvoorbeeld aangestuurd door PLC’s en automatisch in- en uitgeschakeld op bepaalde tijdstippen. Er is vaak geen inzicht in het energieverbruik en dus ook niet of er piekstromen zijn. Door daar energiemeters te plaatsen, kun je monitoren en data verzamelen. Die data kun je vervolgens analyseren en aan de hand van die analyses kun je gaan optimaliseren. Daarvoor gebruik je een zogeheten Plan-Do-Check-act procedure: je stelt een doel op wat je wilt gaan behalen, bijvoorbeeld een verlaging in de jaarlijkse energiekosten, voert verbeteringen door, checkt de resultaten en optimaliseert vervolgens weer. Een constante loop aan verbeteringen van je energieverbruik.

Wat zijn de voordelen van slim energiemanagement?

Enerzijds is dat kostenbesparing. Door je verbruik inzichtelijk te maken, kun je het verbruik reduceren en daarmee kosten besparen. Op de lange termijn kan dat hoog oplopen. Anderzijds heeft het te maken met de steeds strenger wordende regelgeving. Denk aan Fit for 55: in 2050 moet het grootste deel van de in EU verbruikte energie uit hernieuwbare bronnen komen. Grote bedrijven zijn daarom nu al verplicht om een CSRD-rapportage op te stellen. Hierin maken zij hun activiteiten op gebied van duurzaamheid inzichtelijk. Uiteindelijk zullen steeds meer bedrijven hier ook toe verplicht worden. Wil je niet voor verrassingen komen te staan, begin dan vast met het inzichtelijk maken van je energieverbruik. Dit geeft je de mogelijkheid om later ook uit te breiden indien nodig of gewenst.

Hoe begin je?

Investeren in slim energiemanagement kost geld. Je investeert in inzicht in je verbruik en in optimalisaties. Om er je voordeel uit te halen, moet daar een bepaalde besparing tegenover staan. Wat levert het je op? Je maakt dus een business case. Op basis daarvan bepaal je KPI’s en de best passende oplossing. Denk daarbij aan het plaatsen van energiemeters, of het implementeren van een stukje software. Ook kun je een dashboard bouwen waarop je het verbruik inzichtelijk maakt. Een system integrator kan helpen bij het bepalen van jouw behoeften en de best passende oplossing.

Wil jij meer weten over slim energiemanagement? Neem dan contact met ons op of kom naar het FHI event ‘Energie in Industrie’ op 5 juni in de Basiliek in Veenendaal. Tijdens dit event staan duurzaamheid, energie optimalisatie en efficiëntie centraal. Onze consultants Guus Bruijns en Jesse van Gameren zijn ook aanwezig en delen praktische tips over slim energiemanagement voor jouw organisatie.