AVR is de expert in het verwerken van diverse soorten restafval. De missie van AVR: ervoor zorgen dat afval niet verspild wordt, maar juist een tweede leven krijgt. Een tweede leven in de vorm van energie en grondstoffen. Om dit voor elkaar te krijgen, moet het afvalverwerkingsproces op rolletjes lopen. Zonder ook maar één onderbreking. Om de continuïteit te waarborgen, vroeg AVR ons om de besturing van de transportbanden in zijn geheel te vervangen. 

Energieopwekking & warmteproductie door AVR

AVR is gespecialiseerd in het omzetten van restafval in energie en grondstoffen. Daarmee kan AVR jaarlijks zo’n 200.000 gemiddelde huishoudens voorzien van elektriciteit. Voor de beeldvorming: dat is bijna heel Den Haag! Daarnaast kan AVR 160.000 gemiddelde huishoudens warmhouden. Dit is vergelijkbaar met het aantal huishoudens in de stad Utrecht. En of dat nog niet alles is, AVR levert daarnaast onder hoge druk processtoom aan industriële klanten in de Rotterdamse haven.  

Continuïteit = key

Om u mee te kunnen nemen in dit verhaal, is het van belang dat we de term ‘slakken’ even uitleggen. In deze case zult u het woord ‘slakken’ tegen gaan komen. We leggen de context graag aan u uit. Praten afvalverwerkers over slakken, dan worden hier de restanten die overblijven na het verbrande afval mee bedoelt.  

AVR klopte bij DWG aan met het verzoek om de besturing van de transportbanden – de slakkenbanden – te vervangen. Als alle apparatuur weer up-to-date is, kan AVR namelijk weer rekenen op een continu productieproces. De slakkenbanden zijn namelijk een essentieel onderdeel van het afvalverwerkingsproces. Zonder slakkenbanden géén afvoer van slakken. En zonder afvoer van slakken géén energieopwekking en géén warmteproductie. Kortom, het draait allemaal om betrouwbare slakkenbanden die perfect worden bestuurd. 

Hoe hebben wij dit aangepakt?

Binnen dit project hebben zowel onze software-engineers als hardware-engineers hun steentje bijgedragen. Zij werden van begin tot eind betrokken bij het project: van het omschrijven van de bestekken tot aan de oplevering en het testen van het besturingssysteem.  

Wij hebben voor de klant het huidige proces inzichtelijk gemaakt. We hebben de vraag beantwoord: wat kan er beter? Waar kunnen we winnen op het gebied van efficiëntie? Ook hebben we in het belang van AVR gekeken hoe procesonderbrekingen zoveel mogelijk voorkomen konden worden.   

Daarna hebben onze software- en hardware engineers bekeken welke engineeringsoplossingen er nodig waren om het besturingssysteem te optimaliseren. Hierbij is een gesmeerde samenwerking tussen de twee afdelingen vereist. Zo’n nieuw besturingssysteem valt of staat namelijk met een goede integratie van alle componenten en koppelingen. 

AVR kon vertrouwen op een kloppend en sluitend geheel omdat DWG het hele project van A tot Z heeft opgepakt. De klant heeft het ook als prettig ervaren dat er één aanspreekpunt was. Aanvullende wensen of wijzigingen in het project zijn daardoor razendsnel opgepakt en uitgevoerd.  

Uitvoeren, managen én coördineren

Het eindresultaat is een efficiënt parallel opgezet besturingssysteem, die zorgde voor een stabiele verhuizing van het systeem. Zónder lange onderbrekingen of uitval van het bestaande systeem. Het nieuwe systeem is redundant opgezet en voorzien van productondersteuning voor de komende tien jaar (Siemens PCS7). Mede dankzij de nauwgezette interne én externe samenwerking hebben we het project veilig kunnen voltooien, in het coronatijdperk welteverstaan. 

“De samenwerking tussen het team van DWG en het team van AVR was zeer succesvol! Vooral als u zich bedenkt dat dit project erg complex was. De engineers van DWG hebben laten zien dat ze in staat zijn om een installatie in productie succesvol om te bouwen. Het resultaat is dat AVR nu een bedrijfszekere afvoerinstallatie heeft!” 

Kennismaken? Graag!

Bent u opzoek naar specialisten op het gebied van soft- of hardware? Of een consultant die meedenkt uw vraagstukken te doorgronden? Wij luisteren graag naar uw verhaal! Neem contact met ons op. Dan drinken we met elkaar een kop koffie.