DWG bestaat 10 jaar! En dat vieren wij. Naast verschillende festiviteiten plaatsen we iedere maand een blog waarin een van onze langstzittende collega’s terugblikt op de afgelopen 10 jaar en vooruit kijkt naar de toekomst. Vandaag is het de beurt aan consultant Yorick Arens. Hij werkt in Den Bosch, maar woont met zijn gezin in Limburg. Op zijn erf vind je ook 3 paarden, 5 kippen, een hond en een kat. Yorick begon bij DWG in Zaandam. Van zijn sollicitatiegesprek destijds kan hij zich niet veel meer herinneren. Wel weet hij nog dat het een leuk gesprek was waarin er honderduit werd gepraat over techniek. De techniek waar hij het toen over had is heel anders dan die van nu. Er was bijvoorbeeld nog geen sprake van draadloze sensoren via IoT. Ook zijn er grote stappen gemaakt op het gebied van datakoppelingen- en analyses, PROFINET en cybersecurity. Yorick vertelt ons er alles over.

Wat zijn voor jou de grootste veranderingen in de industrie geweest?

“Toen ik begon functioneerden alle Operationele Techniek (OT)-systemen stand-alone: er was geen koppeling met IT-systemen. Dit is in de laatste jaren sterk verbeterd door de komst van Open Platform Communication – Unified Architecture (OPC UA) en steeds meer communicatie protocollen die we kennen vanuit de IT, zoals REST API, en MQTT.  Je moet jezelf mee blijven ontwikkelen met de nieuwste technologieën. Meestal gebeurt dit door een vraag vanuit de klant waarbij je dan gezamenlijk op zoek gaat naar de juiste oplossing.“

Wat zijn jouw hoogte- en dieptepunten van de afgelopen 10 jaar?

“Hoogte- en dieptepunten zijn er altijd binnen de projectenwereld. Er zijn deadlines die gehaald moeten worden, omdat de klant graag productie wil draaien. Soms lukt dat even niet. Bijvoorbeeld door techniek die niet mee werkt, of een compile van een PLC-programma met een melding die je nog nooit hebt gezien. Op dat moment is het vooral vervelend en zit je er niet op te wachten. Toch zijn dit meestal ook de momenten dat je net weer wat extra leert van het systeem waarmee je werkt. Wanneer je het oplost, geeft dit dan weer een goed gevoel.”

Wat zijn jouw grootste leermomenten?

“Ik leer het meest van alle momenten waarop ik moet samenwerken. Een fabriek automatiseren doe je samen: met je collega’s, maar ook met de klant, de directie en de operators die elke dag achter de schermen zitten. Iedereen is onderdeel van de keten en is belangrijk voor een goed eindresultaat. Door iedereen mee te nemen in het proces krijg je gezamenlijk het beste resultaat.”

Waar ben je DWG dankbaar voor?

“Ik ben bij DWG binnen gekomen als SW engineer en uiteindelijk doorgegroeid naar consultant voor de procesindustrie. Ik heb van DWG de ruimte en het vertrouwen gekregen om mijzelf te ontwikkelen binnen het bedrijf. Ook is er ruimte om fouten te maken binnen de organisatie. Het is natuurlijk niet leuk als er iets niet gaat zoals het zou moeten, maar het is wel zo dat de hele organisatie hiervan leert zodat het niet nog eens gebeurt en het de volgende keer beter gaat.”

Hoe zie je de toekomst voor DWG?

“Ik hoop op een mooie toekomst met uitdagende projecten, en niet te vergeten: een leuk team om dit mee uit te voeren. We hebben in de afgelopen 10 jaar een mooie basis gelegd die we kunnen uitbouwen naar een bedrijf dat de komende 100 jaar door kan gaan met het maken en ontwikkelen van industriële applicaties en oplossingen.“