Op 25 januari 2024 waren wij aanwezig op het Productie Proces Automatisering (PPA) event in Vianen, om kennis te delen over de digitale transitie van de productie- en procesindustrie. In een wereld die steeds meer gedreven wordt door technologische vooruitgang, ondergaat ook deze industrie een ingrijpende transformatie. De industrie staat voor verschillende uitdagingen waar onder andere standaardisatie, digitalisering en automatisering oplossingen voor bieden. Hoe? Dat vertellen we in dit artikel.

Bedrijven in de productie- en procesindustrie, denk onder andere aan productiefabrieken en op- en overslag bedrijven, hebben veelal te maken met dezelfde uitdagingen. Zo is er een gebrek aan voldoende goed opgeleid personeel en wordt de wet- en regelgeving op het gebied van veiligheid, milieu en duurzaamheid alsmaar strenger. Ook bevindt de industrie zich midden in een overgang van mensenwerk naar het digitaliseren en automatiseren van diverse rollen en taken. Dit is bedoeld om handmatige acties en papieren administratie te verminderen, menselijke fouten zoals verspilling en contaminatie te voorkomen, energie te besparen en kosten te verlagen. De mogelijkheden van digitalisatie zijn oneindig en bieden een oplossing voor die uitdagingen.

Kansen

Denk aan oplossingen als standaardisatie, digitalisering en volledige procesautomatisering. Door processen te standaardiseren, creëren bedrijven uniformiteit en consistentie in hun activiteiten. Dit is essentieel voor een soepele, operationele workflow. De digitalisering van die operationele processen, aan de hand van moderne digitale systemen, versnelt deze standaardisatie. Volledige procesautomatisering wordt een realiteit met geavanceerde systemen die taken uitvoeren met een enorme precisie en snelheid. Denk aan automatische routeringen, verlading door chauffeurs of track en trace van producten welke door de assets gebruikt worden. Door de implementatie van deze oplossingen neemt niet alleen de procesefficiëntie toe, maar worden ook veel fouten voorkomen en is er minder personeel nodig.

Om als bedrijf deze digitale transitie te realiseren zijn er een aantal voorwaarden:

  • Een volledige inventarisatie van de werkprocessen
  • Een nauwe samenwerking tussen integrator en eindgebruiker
  • Een hoge automatiseringsgraad van de werkprocessen
  • Goede cyber security maatregelen
  • Een platform dat alles kan koppelen door open interfaces

Terminal Management Systeem (TMS)

Een van de oplossingen die wij, DWG, als brede system integrator bieden, is het Terminal Management Systeem (TMS). Een webapplicatie die manuele of papieren werkprocessen digitaliseert en automatiseert. De webapplicatie biedt maatwerk voor een specifieke industrie en heeft daarnaast schaalbare interfaces, deze verzamelt en verwerkt alle informatie die gedigitaliseerd dient te worden. Het systeem biedt voordelen in alle fases van het werkproces. Zo wordt het ontvangen en versturen van opdrachten, de planning en de kwaliteitscontrole gedigitaliseerd en in het systeem verwerkt. Op operationeel gebied zijn onder andere het voorraadbeheer, de tijdregistratie en rapportages ook in het systeem opgenomen. Op logistiek gebied begeleidt het TMS de juiste routering voor de chauffeurs, van navigatie naar de juiste vrije laadplaats tot kenteken scanning met automatische toegangscontrole. Een volledig gedigitaliseerd werkproces in combinatie met een hoge automatiseringsgraad leidt hiermee tot snel, goed opgeleid personeel en een volledig traceerbaar en flexibel proces.

Wil jij ook aan de slag met de digitalisering en automatisering van jouw werkprocessen? Neem dan contact met ons op of kijken voor meer informatie op onze website: www.dwg.nl.